До уваги споживачів послуг централізованого водопостачання та водовідведення

Дата: 17.03.2021 08:48
Кількість переглядів: 544

Фото без опису

Дане обґрунтування  розроблено на виконання  Порядку інформування споживачів про намір зміни тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.06.2018 року № 130.

В зв’язку з передачею Міловської дільниці водоканалу комунального підприємства «Старобільськвода» на баланс комунального підприємства «Комсервіс» Міловської селищної ради існує необхідність зміни тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення. Востаннє тарифи були встановлені на підставі показників виробничої діяльності комунального підприємства «Старобільськвода» в 2018 році.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 3 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» одним із принципів, на яких ґрунтується державна політика у сфері житлово-комунальних послуг, є забезпечення функціонування підприємств, установ та організацій, що виробляють, виконують та/або надають житлово-комунальні послуги, на умовах самофінансування, досягнення рівня економічно обґрунтованих витрат на виробництво таких послуг.

Розрахунок тарифів був здійснений відповідно до Постанови КМ України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги», які будуть покривати економічно обґрунтовані витрати в собівартості цих послуг. Тарифи сформовано з урахуванням:

•          річного плану діяльності з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення на 2021 рік;

•          норм питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів і фактичних витрат електроенергії за попередні періоди;

•          індивідуальних технологічних нормативів використання питної води;

•          положень Галузевої угоди,  Закону України «Про оплату праці», Закону України « Про державний бюджет України на 2021 рік» ;

•          Податкового кодексу України та ін.

Згідно планових розрахунків тариф для населення становить на:

централізоване водопостачання  - 27,50 грн/м³ з ПДВ.

централізоване водовідведення – 25,07 грн//м³ з ПДВ.

Для юридичних осіб тариф на:

централізоване водопостачання  - 30,88 грн/м³ з ПДВ.

централізоване водовідведення – 30,88 грн/м³ з ПДВ.

Основними чинниками, які були враховані при визначенні  фактичної собівартості послуг централізованого водопостачання та водовідведення є: мінімальна заробітна плата, вартість на комунальні послуги, вартість на послуги зв’язку, вартість паливно-мастильних матеріалів,  податку на землю, податок за спеціальне водокористування, збір за геологорозвідувальні роботи.

Ситуація , яка існує на підприємстві  щодо тарифів з централізованого водопостачання та водовідведення , вимагає приведення  діючих тарифів у відповідність з реальними витратами  на їх виробництво:

•          розмір тарифу на електроенергію з 3,60 грн. за 1кВт/год. зріс  порівняно з 2018 роком  до 4,27 грн.за 1 кВт/год., ріст складає 18,6%;

•          розмір мінімальної заробітної плати у діючих тарифах закладений 3723 грн., згідно Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» мінімальна заробітна плата становить 6000 грн., ріст складає 61,1%;

•          розрахунок з плати за геологорозвідувальні роботи КП «Старобільськвода» Міловського відділенні водоканалу за 2018р. складав  66,1 тис.грн., фактично за 2020 рік 156, 41грн. Плановий розмір збору  КП «Комсервіс» МСР становить 156,41 тис.грн., ріст складає 236,6%;

Значною мірою на рівень тарифів впливає невисокий обсяг реалізації послуг та  велика протяжність мереж. від джерела водопостачання, його віддаленості від споживачів.

Тому приведення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення до економічно обґрунтованого рівня є об’єктивним та необхідним заходом для належного функціонування підприємств, що забезпечують споживачів питною водою та послугами водовідведення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь