Міловська селищна рада нагадує: Пам’ятка щодо дотримання правил пожежної безпеки

Дата: 21.05.2021 14:00
Кількість переглядів: 538

Пам’ятка щодо дотримання правил пожежної безпеки

в вісняно-літній пожежонебезпечний період

«Ліс – наше багатство! Бережіть ліс від пожеж!» Ці заклики відомі всім нам із дитинства. Але, на жаль, з року в рік, з початком спекотних сонячних днів, то тут, то там спалахують лісові пожежі. Тож у працівників лісової охорони у ці дні особливо напружений період.

Особливо різке збільшення кількості лісових пожеж спостерігається у період свят і вихідних днів, коли багато людей відправляються на відпочинок на природу. Відтак, нерідко гулянки в лісі закінчуються лихом для зеленого багатства і великими проблемами для лісників.

 Причинами виникнення пожеж у лісі, як не дивно, здебільшого є байдужість і безтурботне ставлення людини до природи: непогашені багаття, кинуті в суху траву недопалки цигарок, а також дитячі пустощі з вогнем.

            Тож вкотре нагадуємо, шановні громадяни, що у пожежонебезпечний сезон не слід запалювати багаття у хвойних молодняках, на ділянках ушкодженого лісу, у місцях із сухою травою, а також під кронами дерев. Утримуйтесь від розведення вогнищ у лісі.

 Якщо розпалити вогнище вкрай необхідно:

 - розпалюйте вогнище, по можливості, на місці попереднього;

 - місце розпалювання вогню розчищайте від сухої трави, листя, гілля та іншого лісового сміття, обкладіть це місце камінням або обсипте землею (піском);

 - не залишайте вогнище без нагляду;

 - коли залишаєте місце відпочинку, обов’язково заливайте вогнище водою або засипайте піском, переконайтесь, що вогонь повністю загашено;

 - кинуті порожні пляшки, непогашені сірники, цигарки можуть стати причиною загорання сухої трави та, як наслідок, пожежі.

 Пам’ятайте! За порушення правил пожежної безпеки в лісах передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафів, а непогашені багаття, сірники, недопалки – головні вороги лісу!

            Лісова пожежа – це суворе явище. Не можна зневажати протипожежні правила, безвідповідально ставитися до вогню. Гасити лісові пожежі складно, вони завдають великої шкоди не тільки народному господарству, а й екології.

            Якщо ми всі разом будемо уважнішими й обережнішими, виконуватимемо правила пожежної безпеки – захистимо себе, оточуючих та навколишнє середовище від непоправних втрат, збережемо ліси  для наступних поколінь.

            Якщо ж ви помітили невелике загоряння трави або тліючу лісову підстилку, спробуйте загасити його самі. Адже іноді досить просто затоптати полум’я.

            Якщо ж пожежа велика – негайно зателефонуйте до служби порятунку на номер «101», повідомте про місце загоряння і його площу та як туди доїхати.

 Впродовж пожежонебезпечного періоду забороняється:

 - розведення багать у лісі (крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях);

 - заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;

 - відвідування населенням хвойних насаджень при 5-му класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди;

 - палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, витрушувати з люльок гарячий попіл, крім місць, що обладнані для цієї мети;

 - випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу (у тому числі проводити сільськогосподарські пали).

    Пам’ятайте! За порушення правил пожежної безпеки в лісах передбачена адміністративна відповідальність: - статтею 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення вимог пожежної безпеки в лісах, передбачений штраф на громадян від дев’яноста до двохсот сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від шістсот тридцяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

        Пам’ятайте!, що лише висока культура поводження з вогнем, дотримання правил пожежної безпеки позбавить нас від біди і страждань, що приносять пожежі.    

 

                                                                                                                           Міловська селищна рада


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь