"Представники громад Луганщини взяли участь у XVI Українському Муніципальному Форумі

Дата: 06.08.2021 14:17
Кількість переглядів: 349

Фото без опису
З 27 по 29 липня у Одесі відбувається XVI Український муніципальний форум, який проводиться в рамках багаторічної традиції Асоціації міст України збирати прихильників муніципального руху для обговорення нагальних питань розвитку місцевого самоврядування, удосконалення законодавчої бази, децентралізації, відкритого врядування, підтримки економічного розвитку громад, енергозбереження та реформування ЖКГ тощо.
На форум завітало більше 500 учасників зі всієї країни, серед яких голови територіальних громад, депутати місцевих рад, представники центральних органів державної влади, парламентарі, представники експертного середовища, закордонні партнери АМУ. Серед гостей – Генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер, Голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов.
 
У делегацію з Луганської області увійшли:
голова Шульгінської громади Natali Petrenko ,
голова Лозно-Олександрівської громади Евгений Светличный ,
голова Сватівської громади Сліпець Віта ,
голова Старобільської громади Яна Литвинова ,
голова Нижньодуванської громади Сергій Корощенко,
голова Чмирівської громади Сергій Яришев,
голова Біловодської громади Сергій Мірошник,
заступниця голови Кремінської громади Наталя Макогон ,
виконавча директорка Луганського РВ АМУ Наталія Бойко ,
та очільник делегації голова Новопсковської громади Вадим Гаев.
 
Вадим Гаєв поділився досвідом Новопсковської громади щодо захисту прав ВПО, запобіганню проявів дискримінації та сприяння гендерної рівності:
«Новопсковською селищною радою були створені можливості для самореалізації осіб з числа ВПО, а це і про комфортні умови для проведення різних навчальних тренінгів, в т.ч. зі згуртування з місцевими жителями, залучення ВПО до процесів з розбудови громади та сприяння у започаткування ними власної справи. Переселенців ми навчили писати гранти і вмовили їх подати на конкурси наших міжнародних партнерів. З сотні поданих проектів профінансовані були зо 2 десятки: ВПО вигравали як кошти обладнання для вишивки одягу, виготовлення крафтової продукції, так і на відкриття власної фотостудії чи перукарні, деякі з них отримали обладнання для випічки хліба, виготовлення екочіпсів з овочей. Два лікаря-переселенця за підтримки донорів придбали діагностичне обладнання та відкрили приватні медичні кабінети. Місцеві жителі від того багато здобули – можуть отримати вдома послуги лікаря-кардіолога чи оперативно зробити високоточне УЗІ.»
На панельній дискусії місцевого економічного розвитку виступила голова Старобільської громади Яна Літвінова, яка висвітлила питання стратегії розвитку громад:
«Ми маємо виявити свої можливості, проаналізувати конкурентні переваги, визначити основні напрямки для розвитку. Від зважених кроків, державницьких підходів та стратегічного мислення кожного із нас, від синергії спільної роботи з АМУ та Урядом залежить, наскільки якісними будуть показники роботи. Це і є стратегія. Бачити, що буде попереду, як ми можемо використати свої особливості і як дістатися до поставленої мети. Кожний із нас, голів, кожна громада - це Україна. Від кожного із нас залежить, яке майбутнє буде у наших дітей, як буде жити країна, як буде розвиватися кожна територія, як буде відбуватися державотворення.»
Яна Літвінова підкреслила, що стратегічне планування у підходах до роботи може надати громадам можливість побачити реальний стан речей, слабкі сторони та допомогти сформувати покрокові дії на шляху до розвитку та спроможності.
Під час форуму було оговорено низку проблемних питань, які наразі виникають у громадах та які потребують вирішення на державному рівні, а також прийнято рішення у подальшому плідному співробництві Асоціації міст України, органів місцевого самоврядування та органів центральної влади. "

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь