Фонду соціального страхування України інформує: Охорона праці під час експлуатації навантажувачів

Дата: 30.08.2021 10:26
Кількість переглядів: 251

В наш час важко уявити підприємство, на якому здійснюється переміщення вантажів без навантажувачів. У зв’язку з тим, що вантажно - розвантажувальні роботи за допомогою машин і механізмів відносяться до робіт з підвищеною небезпекою, Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області інформує роботодавців та працівників про техніку безпеки під час використання навантажувачів.

Перед початком експлуатації навантажувачі всіх типів, за винятком штабелеукладачів із ручним пересуванням, підлягають реєстрації та обов’язковому технічному контролю (технічному огляду) відповідно до вимог ст. 34 та 35 Закону України «Про дорожній рух» № 3353-XII від 30.06.1993 (з доповненнями та змінами), «Порядку відомчої реєстрації та ведення обліку великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.01.2010 р. № 8, та «Порядку проведення державного технічного огляду великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів», затвердженого наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 27.01.2010р. № 9.

При досягненні призначеного строку служби (граничного строку експлуатації) або закінчення продовжуваного строку безпечної експлуатації навантажувачі підлягають експертному обстеженню, яке проводять представники експертно-технічного центру згідно «Порядку проведення огляду, випробування та експертного обстеження (технічного діагностування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.05.2004 р.       № 687.

Треба пам’ятати, що вантажно-розвантажувальні роботи за допомогою машин і механізмів належать до робіт підвищеної небезпеки, які виконуються на підставі дозволу, що видається Держпраці та її територіальними органами згідно «Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 р. № 1107.

Підприємства, які експлуатують навантажувачі і змінні вантажозахоплювальні пристрої до них, забезпечують їх утримання в справному стані та безпечну експлуатацію через організацію належного нагляду, технічного обслуговування, обов’язкового технічного контролю (технічного огляду) та ремонту власними силами або укладають договори з іншими суб’єктами господарювання на виконання зазначених робіт. Забороняється експлуатація несправних або перевантажених навантажувачів.

Для цього на підприємстві призначають відповідальних за технічний стан навантажувача, за безпечне проведення робіт навантажувачами; формують штат обслуговуючого та ремонтного персоналу (водіїв навантажувачів, акумуляторників, вулканізаторників, монтувальників шин, слюсарів паливної апаратури тощо). Обов’язки працівників, відповідальних за технічний стан і безпечне проведення робіт навантажувачами, можуть бути покладені на одного працівника.

Водії навантажувачів, особи, відповідальні за технічний стан і за безпечне проведення робіт навантажувачами, обслуговуючий і ремонтний персонал перед призначенням повинні проходити навчання і перевірку знань з питань охорони праці відповідно до вимог «Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці», затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005р. № 15 (НПАОП 0.00-4.12-05).

Періодичне технічне обслуговування навантажувачів проводиться відповідно до вимог експлуатаційних документів у строки, встановлені їх виробником. Працівник, який відповідає за технічний стан навантажувачів, вносить результати періодичного технічного обслуговування до журналу нагляду (паспорту) навантажувача.

Пересування навантажувачів територією підприємства має здійснюватися відповідно до встановленої схеми руху транспортних засобів територією підприємства. Проїзди для навантажувачів мають бути вільними.

Відповідно до вимог розділу V «Правил охорони праці під час експлуатації навантажувачів», затверджених наказом Міністерства соціальної політики України від 27 серпня 2018 року №1220, під час виконання навантажувально-розвантажувальних і транспортних робіт водій навантажувача повинен:

- не піднімати та не перевозити вантаж, що перевищує вантажопідіймальність навантажувача;

- здійснювати підіймання вантажу та нахил вантажопідіймача з вантажем на вилах обережно, без ривків, тільки за вертикального або похилого назад положення вантажопідіймача;

- не допускати різкого гальмування та поворотів навантажувача, що може призвести, особливо у разі розміщення вантажу на великій висоті, до перекидання навантажувача, випадання вантажу з піднятої тари або з вил,  не піднімати та не опускати вантаж під час руху навантажувача;

- загальмовувати навантажувач під час підіймання та опускання вантажу, уважно оглянувши місце, звідки треба піднімати або куди опускати вантаж;

- здійснювати транспортування тари та встановлення її в штабелі тільки по одній одиниці;

- не під’їжджати до місця навантаження (розвантаження) на великій швидкості;

- не допускати перебування людей під вантажем;

- припинити експлуатацію автонавантажувача у разі появи підозрілих шумів, тріску, скреготу та інших незвичайних явищ у гідросистемі, органах керування або інших вузлах і механізмах;

- не залишати без нагляду автонавантажувач з увімкнутим двигуном, а також не покидати пост керування, якщо вантаж піднятий вилами або іншим вантажозахоплювальним пристроєм;

- не переміщувати вантажі волоком, не піднімати і не перевозити погано покладені вантажі;

- не піднімати і не опускати вантаж, установлений поблизу стіни, колони, штабеля вантажу, залізничного вагона чи іншого транспортного засобу, верстата або іншого обладнання, якщо між вантажем, що піднімається, і зазначеними частинами споруди, транспортними засобами чи обладнанням перебувають люди;

- не перевозити на електронавантажувачах легкозаймисті рідини, кислоти, якщо акумуляторна батарея розміщена біля вантажопідіймача, а навантаження і транспортування вибухонебезпечних вантажів проводити відповідно до чинного законодавства.

Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області звертає увагу страхувальників та застрахованих осіб на необхідності дотримання вимог законодавства з охорони праці під час експлуатації навантажувачів, задля недопущення виникнення нещасних випадків на виробництві.

 

Завідувач сектору профілактики страхових випадків — страховий експерт з охорони праці Біловодського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області Сергій КОВАЛЬОВ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь