Фонду соціального страхування України інформує: Охорона праці під час ремонту вантажних автомобілів в дорожніх умовах

Дата: 27.09.2021 17:06
Кількість переглядів: 253

Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області нагадує про вимоги техніки безпеки під час ремонту вантажних автомобілів в дорожніх умовах.

Під час інтенсивної експлуатації вантажних автомобілів дуже часто трапляються випадки поломки вузлів та агрегатів під час перебування у рейсі. Як наслідок, виникає потреба проводити ремонт в дорожніх умовах.

Якщо ремонт автомобіля в дорожніх умовах проводить безпосередньо водій транспортного засобу, він повинен пройти навчання з охорони праці під час обслуговування та ремонту автомобілів, перевірку знань та всі види інструктажів відповідно до вимог «Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці», затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26 січня 2005 року № 15.

Під час проведення технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів поза підприємством слід дотримуватись вимог розділу X «Правил охорони праці на автомобільному транспорті», затверджених наказом МНС України від 09.07.2012 № 964. 

Перед початком проведення ремонтних робіт необхідно обов’язково зупинити двигун, включити знижену передачу (при ремонті двигуна - установити важіль перемикання передач у нейтральне положення), загальмувати автомобіль стоянковим гальмом, а під колесо з обох боків підкласти упорні колодки. Також необхідно виставити знак «Аварійна зупинка» на відстані не менш як за 20 м від транспортного засобу в населеному пункті та не менш ніж                   40 м поза населеним пунктом.

Під час технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів не допускається:

- виконувати будь-які роботи на автомобілі (причепі, напівпричепі), який вивішений тільки на одних підйомних механізмах (домкратах, талях тощо);

- підкладати під вивішені частини автомобіля (причепа, напівпричепа) замість підставок (козелків) диски коліс, цеглу та інші випадкові предмети;

- установлювати домкрат на випадкові предмети або підкладати їх під плунжер домкрата;

- знімати і ставити ресори на транспортні засоби усіх конструкцій і типів без попереднього їх розвантаження від маси кузова шляхом вивішування кузова з установленням підставок (козелків) під нього або раму автомобіля;

- проводити обслуговування та ремонт автомобілів при працюючому двигуні, за винятком окремих видів робіт, технологія проведення яких вимагає запуску двигуна;

- підіймати (вивішувати) автомобіль за буксирні пристрої (гаки) шляхом захоплення їх тросами, ланцюгами або гаком підйомного механізму;

- підіймати (навіть короткочасно) вантажі масою більше ніж це зазначено в паспорті домкрату;

- залишати інструмент і деталі на автомобілі (рамі, агрегатах, підніжках, капоті тощо), краях оглядової канави.

- при демонтажі шини вибивати диск кувалдою (молотком);

- знімати одне з здвоєних коліс з автомобіля без застосування домкрата, шляхом наїзду другим здвоєним колесом на предмет, що виступає;

- використовувати несправний інструмент.

Перед проведенням ремонту підйомного механізму кузова автомобіля-самоскида, самоскидного причепа або доливання в нього рідини, необхідно встановити під піднятий кузов спеціальний додатковий упор, що виключає можливість падіння або довільне опускання кузова.

Не допускається:

- працювати без упору під піднятим кузовом автомобіля-самоскида, самоскидного причепа;

- використовувати випадкові підставки і підкладки замість спеціального додаткового упору;

- використовувати замість табельних стопорних пальців, інші деталі та предмети;

- працювати з пошкодженими або неправильно установленими упорами;

- запускати двигун та переміщати автомобіль при піднятому кузові;

- проводити ремонтні роботи під піднятим кузовом автомобіля-самоскида, самоскидного причепа без попереднього його звільнення від вантажу.

Під час підіймання перекидної кабіни для технічного обслуговування та ремонту систем автомобіля вона повинна бути надійно зафіксована. Забороняється підіймати кабіну з несправним запірним механізмом, упором-обмежувачем, страхувальним пристроєм.

Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області звертає увагу страхувальників та застрахованих осіб на необхідність додержання техніки безпеки під час ремонту вантажних автомобілів в дорожніх умовах задля недопущення нещасних випадків на виробництві.

 

Завідувач сектору профілактики страхових випадків – страховий експерт з охорони праці Біловодського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області Сергій КОВАЛЬОВ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь