Вакцинація

Дата: 23.11.2021 15:31
Кількість переглядів: 167

Зважаючи на серйозні ризики для здоров’я і те, що можна повторно заразитися COVID-19, потрібно вакцинуватися, навіть якщо ви перехворіли. Захист від вірусу, який людина отримує після того, як перехворіла, називається імунітетом, що набутий природним шляхом.

Антитіла, що виробляються в організмі до SARS-CoV-2, з’являються не відразу, а протягом перших кількох тижнів після зараження, а їх наявність вказує на те, що людина була інфікована SARS-CoV-2 незалежно від перебігу захворювання (безсимптомної, легкої чи важкої форми).

Наскільки людина з природним імунітетом буде захищена від повторного зараження, залежить від багатьох факторів та індивідуальних особливостей, які на сьогодні остаточно не встановлені.

Суть вакцин полягає у тому, щоб організм, не хворіючи при цьому, напрацював антитіла та клітини до знешкодження вірусу SARS-Cov-2. Антитіла після вакцинації виробляються до конкретного фрагмента вірусу. У випадку векторних чи мРНК вакцин проти COVID-19 — до шилоподібного протеїну.

Всі вакцини проти COVID-19, які зараз застосовуються мають високу імуногенність.

Імуногенність – це здатність вакцини стимулювати утворення антитіл та клітин. Іншими словами, це показник, що визначає відсоток тих, у кого відбулася імунна відповідь або сила імунної відповіді.

Відомо, що ті, хто мають антитіла після хвороби, можуть повторно захворіти. Рівень захворюваності серед вакцинованих практично не зростає. Якщо і є випадки захворювань — то вони легкі. А серед не вакцинованих — рівень захворюваності зростає.

Висновки

По-перше, більшість вакцин, які доступні для вакцинації в Україні, безпечні й ефективні – незалежно від технології виробництва. 

По-друге, те, що вакцини розробили так швидко, не впливає на їхню безпеку та ефективність. Коронавірус – не новий, тому у вчених були певні напрацювання щодо вакцин. До того ж, уряди виділили на розробку значні кошти й над розробкою вакцин працювало багато науковців по всьому світу. У більшості країн, і в Україні, є перевірені механізми допуску цих вакцин до використання, які контролюють їх якість та безпеку. 

Чи варто вакцинуватися якщо ви вже перехворіли на COVID-19? Відповідь дуже проста – так, варто. На сьогодні будь-яких даних, які свідчать про те, що людям, які перехворіли на COVID-19, не потрібно вакцинуватися, немає. Лікарі радять робити щеплення навіть якщо ви перехворіли. Передусім через те, що немає даних про тривалість захисту, який надають антитіла, які у вас є після хвороби.

Вакцинація – єдиний ефективний спосіб сформувати імунітет до COVID-19, що захистить від інфікування чи важкого перебігу хвороби.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь