Головне управління ДПС у Луганській області ІНФОРМУЄ: 1) Платники Луганщини перерахували до бюджетів усіх рівнів понад 3,8 млрд гривень ПДФО; 2) Зміни щодо оподаткування ПДВ електронних послуг

Дата: 28.12.2021 11:45
Кількість переглядів: 320

Фото без опису

1) Спільно з бізнесом податкова служба Луганщини забезпечує позитивну динаміку надходжень податку на доходи фізичних осіб. Про це повідомила заступник начальника Головного управління ДПС у Луганській області Людмила Хворостян.

За її словами, протягом січня – листопада 2021 року до бюджетів усіх рівнів надійшло 3 млрд 805,8 млн грн податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Це на 18,1 відс. або на 582,8 млн грн більше ніж у аналогічному періоді минулого року.

Місцеві бюджети отримали 2 млрд 844,6 млн грн ПДФО, що перевищує показники січня – листопада 2020 року на 18,3 відс. або на 440,3 млн гривень.

До державного бюджету за 11 місяців поточного року мобілізовано 961,2 млн грн ПДФО. Цей показник збільшився на 17,4 відс. або на 142,5 млн грн у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року.

Людмила Хворостян зазначила, що наповнення місцевих бюджетів знаходиться на постійному контролі у податковій службі Луганської області, оскільки від цього багато в чому залежить стабільність і стійкість всієї фінансової системи регіону. Важливо, що територіальні громади найбільшу частку податкових надходжень отримують саме за рахунок ПДФО. Ці кошти йдуть на розвиток власної соціально-економічної сфери.

Вона підкреслила, що в останні роки податківці відзначають зростання податкової культури платників і дотримання ними вимог законодавства. Загалом темпи росту надходжень до місцевих бюджетів свідчать про ефективність роз’яснювальних та інформаційно-комунікаційних заходів, які проводить податкова служба спільно з активом громад стосовно декларування найманої праці та своєчасної сплати ПДФО.

 

Головне управління ДПС у Луганській області

_________________________________________________________________

 

2) 

У Головному управлінні ДПС у Луганській області інформують. Закон України від 03.06.2021 № 1525-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» (далі – Закон № 1525) запроваджено з метою забезпечення справедливих умов оподаткування для національних та міжнародних компаній нерезидентів, які надають електронні послуги на території України, та створення сприятливих умов ефективного та необтяжливого адміністрування для бізнесу й держави процедур, пов’язаних зі сплатою податку.

Так, цим законом доповнено Податковий кодекс України (далі – Кодекс) нормами, згідно з якими з 01.01.2022 скасовується положення щодо оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та нормами щодо удосконалення порядку оподаткування ПДВ операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам, у тому числі фізичним особам – підприємцям.

Зокрема:

з 01.01.2022 виключається норма Кодексу, згідно з якою резиденти при виплаті нерезидентам доходу за виробництво та/або розповсюдження реклами повинні сплачувати податок за ставкою 20 відсотків суми таких виплат за власний рахунок;

визначено чіткий перелік електронних послуг;

визначено спрощену процедуру реєстрації платника ПДВ для постачальників – нерезидентів, що здійснюється віддалено за заявою в електронній формі, яка подається через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів (VAT-office нерезидента – постачальника електронних послуг);

встановлено правила визначення місця постачання електронних послуг (B2C);

визначено форми та порядок надсилання податкового повідомлення нерезиденту та скарги на рішення контролюючого органу;

визначено правила податкового обліку з ПДВ для нерезидентів, які постачають фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташовано на митній території України (подання звітності, нарахування та сплата податку тощо);

звільнено особу – нерезидента від обов’язку складати та реєструвати податкові накладні у Єдиному реєстрі податкових накладних;

встановлено поквартальне подання особами – нерезидентами до ДПС податкової декларації з ПДВ за спрощеною формою;

передбачено сплату податкового зобов’язання особою – нерезидентом в іноземній валюті (євро або долар США).

 

Головне управління ДПС у Луганській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь