Про передумови виникнення енергетичного колапсу

Дата: 12.02.2020 15:03
Кількість переглядів: 238

Про передумови виникнення енергетичного колапсу

В області склалися передумови виникненню катастрофи в енергетичному секторі через те, що на адресу ВП «Луганська ТЕС» ТОВ ДТЕК «Східенерго» (далі – ЛуТЕС) надійшло повідомлення від 23.01.2020 № 23-287/17-20, згідно якого АТ «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» вимагає самостійно припинити газопостачання починаючи з 07-00 01.02.2020, у зв’язку з відсутністю споживача природного газу у Реєстрі жодного постачальника.

АТ «Луганськгаз» поінформувало про те, що на виконання розділу VI глави 7 п. 1 Кодексу газорозподільних систем, а також з метою запобігання несанкціонованому відбору починаючи з 07-00 02.02.2020 буде здійснено припинення розподілу природного газу споживачу ЛуТЕС.

Залізничні перевезення для вугледобувної та енергетичної галузей між підконтрольною та непідконтрольною територіями відсутні.

Через відсутність запасів вугілля теплоелектростанція з 29.07.2019 перейшла на використання природного газу для виробництва електричної енергії з порушенням нормальних режимів роботи. Для зменшення обсягів використання природного газу Луганська ТЕС 25.08.2019 перейшла на роботу одним енергоблоком.

На цей час борг ЛуТЕС за спожитий природний газ становить 550,8 млн грн.

Необхідна мінімальна сума оплати для отримання номінації – 337,8 млн грн.

Незважаючи на брак обігових коштів, з метою виконання договірних зобов’язань та запобігання припиненню постачання природного газу, ТОВ «ДТЕК СХІДЕНЕРГО» 22.01.2020 здійснено оплату НАК «Нафтогаз України» у розмірі 14,5 млн грн. за природний газ.

Вимога про припинення газопостачання природного газу для ЛуТЕС, в умовах відсутності поставок вугілля, може мати катастрофічні наслідки для регіону, до того ж під час осінньо-зимового періоду, адже ЛуТЕС є також виробником теплової енергії.

Об’єднана енергосистема України на цей час може компенсувати 120 МВт електричної потужності, ДП «Сєвєродонецька ТЕЦ» - 45 МВт.

У випадку припинення споживання та постачання природного газу ЛуТЕС та при зниженні температури зовнішнього повітря виникне дефіцит електричної потужності 80-100 МВт, що спричинить припинення роботи систем життєзабезпечення; 1 млн мешканців регіону, 253 дитячі садки, 293 школи, 53 медичні заклади залишаться без тепло-, водо-, газопостачання, освітлення. Крім того, припиниться постачання води 400 тис. абонентам – мешканцям тимчасово окупованої території.

Знеструмлення діючих шахт регіону призведе до безповоротної втрати (затоплення) балансових запасів вугілля енергетичних марок загальним обсягом 142 млн тонн, а також гірничо-шахтної інфраструктури, устаткування понад 1 млрд грн.

Також слід зазначити, що розпорядженням Кабінету Міністрів України від 29.09.2019 № 921-р НАК «Нафтогаз України» зобов’язано забезпечити протягом опалювального періоду 2019/20 року безперебійне постачання природного газу виробникам теплової енергії, а операторам газорозподільних мереж заборонено відключення та обмеження енергопостачання об’єктів теплопостачальних та теплогенеруючих організацій.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь