Охорона рослин, занесених до Червоної книги України, та інших природоохоронних списків

Дата: 19.03.2021 09:54
Кількість переглядів: 5698

Фото без опису

Первоцвіти – підсніжник білосніжний та складчастий, пролісок, сон-трава, шафран, медунка, горицвіт весняний тощо. Всі ці рослини занесені до Червоної Книги України. Тому щорічно в період з січня по червень на території України проходить інформування, яке спрямоване на припинення торгівлі рідкісними видами ранньоквітучих рослин, занесених до Червоної Книги України, а деякі вже знаходяться на межі повного зникнення.

Щорічно за лютий-березень в Україні знищується до 20 млн. першоцвітів. 60 % припадає на підсніжники, 30 % — на шафрани, 5 % — на білоцвіт, 5 % — на сон-траву, цикламен Кузнєцова.

Завдання інформування – привернути увагу громадськості до проблеми охорони ранньоквітучих лісових рослин і спрямувати зусилля учнів, молоді, пересічних громадян на практичні дії щодо захисту первоцвітів. Первоцвіти – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів! Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, повністю нівечяться рослини.

Згідно з законодавством України, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх рештками, громадяни порушують закони України «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про Червону Книгу України», та відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення караються штрафами. Задля збереження видів рослин, занесених до Червоної книги України, Мінприроди щороку ініціює проведення операції «Первоцвіт». Її метою є запобігання протиправному збиранню, продажу, та вивезенню за межі України рідкісних видів рослин.

Звертаємось до громадян з проханням відмовитись від збирання та придбання рослин, занесених до Червоної книги України. Не стимулюйте недобросовісних осіб, які протиправно реалізовують червонокнижні первоцвіти. Цим Ви збережете природне надбання країни для майбутніх поколінь. Давайте охороняти навколишнє природне середовище разом!

За порушення Порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, або таких, які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, передбачена відповідальність за статтею 88-1 КУпАП у вигляді штрафу на суму від ста (1700 грн.) до двохсот п’ятнадцяти (3655 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією об'єктів рослинного світу чи без такої.

За порушення чи погіршення середовища перебування (зростання) рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов утримання (вирощування) рослинних видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі та пошкодження, накладається штраф за статтею 90 КупАП на громадян від двадцяти (340 грн.) до тридцяти (510 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від тридцяти (510 грн.) до п'ятдесяти (850 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

За один екземпляр незаконної добутої рослини, занесеної до Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення, наприклад: черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн. шафрани (крокуси), підсніжники від 49 до 62 грн. у залежності від виду, сон трава – від 37 до 62 грн. у залежності від виду.

Найчастіше продаються з рук на стихійних ринках:

1. Підсніжник – найпопулярніша рослина, є два види – підсніжник складчастий та сніжно-білий. Починають цвісти з кінця грудня і до середини березня.

 2. Крокус  Період квітування може тривати від початку зими і до квітня. Ним переважно торгують на заході України. Негативний момент цього, що при збиранні крокусу, на відміну від підсніжника, його висмикують разом із цибулинкою, бо так він довше стоїть і у торгівців є час його продати. Водночас, є крокуси, які продаються у горщиках, - це селекційно виведені рослини, які не потребують захисту та можуть стати альтернативою знищенню крокусів, що ростуть у природних умовах.

 3. Сон-трава починає цвісти на початку квітня, найбільше в північній частині України, в зоні Полісся і на придніпровських луках. Сон часто викопують з корінцями і торгують в місцях стихійного продажу. Але пересаджування цієї рослини неможливе, тому що коренева система має таку особливість, що не приживається в іншому місці, тож покупців просто обманюють.

4. Плауни – невеличкі рослини, що використовуються як декор в місцях продажу ритуальних виробів. З нього роблять вінки і продають у переддень Великодня, у велику суботу, тому що у народі є звичка робити прикраси для великодніх кошиків. Ця рослина також занесена до Червоної книги.

 5. Мало хто знає, що черемша (Цибуля ведмежа) також занесена до Червоної книги, її популяція різко скорочується, але нею дуже поширена торгівля. На жаль, якщо підсніжники вилучаються, людей ганяють, то торгівців черемшею поліція майже не чіпає. На щастя, останніми роками на ринки перестали пускати людей, які торгують черемшею, але навколо ринків у квітні ця торгівля просто процвітає.

6.Ялівець використовують як декор для букетів квітів. Проте тільки частина ялівців охороняється Червоною книгою України, а частина – так званими регіональними списками.

7. Горицвіт – рослина степового регіону і Криму. Найчастіше викопується з корінням та продається в місцях стихійної торгівлі як садова рослина.

 8. Півонія так само викопується з корінням та постачається потягами в ящиках по всій Україні, продається у місцях стихійної торгівлі. Разом з деякими іншими ендеміками, зокрема й орхідеями, які сюди теж надходять централізовано.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь