Марківське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області інформує: УВАГА! БОТУЛІЗМ!
Марківське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області повідомляє, що протягом 5 місяців 2021 р., в Україні зареєстровано 41 випадок ботулізму, внаслідок яких захворіло 43 людини, у тому числі 1 дитина. Шість випадків стали смертельні.
Здебільшого причиною отруєнь стало вживання в’яленої/соленої/сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку придбали на стихійних ринках (16 випадків — 37,2%) та м’ясних консервів домашнього приготування (15 випадків — 34,9%).
Інші випадки захворювання на ботулізм були пов’язані з вживанням:
- інших кулінарних виробів із м’яса (у 3 - х людей, які захворіли);
- овочевих та грибних консервів (у 4 - х людей, які захворіли);
- рибних консервів чи морської соленої/копченої риби (у 5 - и людей, які
захворіли).
Ботулізм - це дуже важке, смертельно небезпечне інфекційно-токсичне захворювання, що вражає нервову систему. Ботулізм виникає при попаданні в організм харчових продуктів, що містять мікроб - збудник інфекції.
Найчастіше причиною хвороби є: консервовані продукти домашнього приготування, особливо гриби, консерви риби, в’ялена, копчена, солена та сушена риба, м’ясні консерви, копчені свинячі реберця, ковбаси домашнього приготування та багато інших продуктів. Смертельна небезпека може критися, при недотриманні ветеринарно - санітарних вимог, порушення температурного режиму та товарного сусідства.
Симптоми ботулізму:
Основні симптоми характерні для багатьох харчових отруєнь - частий пронос, блювота, різкі болі в животі, невелике підвищення температури. Далі ботулізм починає виявлятися більш специфічно - порушується гострота зору, спостерігається двоїння в очах, туман, погано розрізняються предмети. Далі виникає порушення мови та зміна голосу, з'являється м'язова слабкість і сухість у роті. Якщо хворобу не лікувати, то м'язова слабкість прогресує і настане смерть від паралічу дихальної мускулатури.
При перших же симптомах отруєння необхідно звертатися до лікаря.
Нажаль в Україні існує дефіцит сироватки від цієї хвороби.
Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- м’ясних та грибних консервів;
- консервів домашнього виробництва;
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним
чином;
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
З повагою,
Марківське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області