Вимоги безпеки та захисту здоров’я працівників під час роботи з екранними пристроями

Дата: 05.07.2021 20:24
Кількість переглядів: 229

Фото без опису

Сьогодні, в час розвинутих технологій, важко собі уявити будь-який офіс чи підприємство без сучасного  компютерного обладнання. Але не всі працівники знайомі з вимогами охорони праці під час роботи  з цими пристроями.

Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області звертає увагу на вимоги безпеки, які застосовуються для безпеки та захисту здоров’я працівників, під час користування екранними пристроями.

Екранні пристрої - електронні засоби для відтворення будь-якої графічної або алфавітно-цифрової інформації.

Відповідно до статті 5 Закону України «Про охорону праці», під час укладання трудового договору роботодавець повинен проінформувати працівника під розписку про умови праці та про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, можливі наслідки їх впливу на здоров’я та про права працівника на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору.

Роботодавець зобов’язаний:

- забезпечити навчання і перевірку знань працівників з питань охорони праці та безпечного використання екранних пристроїв до початку роботи з ними, а також у випадках модифікації та організації роботи обладнання;

- відповідно до вимог «Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій» від 21 травня 2007 року № 246 забезпечити за свій рахунок проведення медичних оглядів користувачів персональних електронно-обчислювальних машин з відеотерміналом 1 раз на рік та забезпечити виконання відповідних оздоровчих заходів;

-  за необхідності проводити лабораторні дослідження умов праці працівників з метою виявлення шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу, зокрема щодо виявлення ризиків, пов’язаних із погіршенням зору, порушенням фізичного стану, стресом, та вживати заходів щодо усунення виявлених ризиків (стаття 13 Закону України «Про охорону праці»).

Відповідно до вимог  ДСанПІН 3.3.2.007-98 «Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин»,   роботодавець повинен за рахунок тривалості робочої зміни організувати внутрішні регламентовані перерви тривалістю 15 хвилин через кожні дві години, при комп’ютерному наборі  -    тривалістю 10 хвилин через кожну годину роботи. 

 Окрім того, передбачено мінімальні вимоги безпеки до робочого місця, екранних пристроїв та правильності їх облаштування. «Вимоги щодо безпеки та захисту здоров’я працівників під час роботи з екранними пристроями», що затверджені наказом Міністерства соціальної політики України від 14.02.2018 №207 (далі - Вимоги), поширюються на всіх суб’єктів господарювання незалежно від форм власності, організаційно-правової форми і видів діяльності та встановлюють мінімальні вимоги безпеки та захисту здоров’я під час здійснення роботи, пов’язаної з використанням екранних пристроїв незалежно від їхнього типу та моделі.

Відповідно до Вимог, щодня перед початком роботи необхідно очищати екранні пристрої від пилу та інших забруднень, відключати їх від електричної мережі після закінчення роботи та у разі виникнення аварійної ситуації.

Забороняється:

- виконувати технічне обслуговування, ремонт і налагодження екранних пристроїв безпосередньо на робочому місці працівника під час роботи з екранними пристроями;

- відключати захисні пристрої, самочинно проводити зміни у конструкції та складі екранних пристроїв або їх технічне налагодження;

- працювати з екранними пристроями, у яких під час роботи виникають нехарактерні сигнали, нестабільне зображення на екрані та інші несправності.

Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області наголошує на необхідності ретельного додержання мінімальних вимог безпеки до екранних пристроїв, а саме:

- екранні пристрої не мають бути джерелом ризику для працівників;

- символи на екранних пристроях мають бути чіткими, відповідного розміру;

- зображення на екрані має бути стабільним, без миготінь або інших видів нестабільності;

- екран не має відблискувати або відбивати світло, щоб не викликати дискомфорту у працівника під час роботи з екранними пристроями;

- устаткування, яке входить до робочої станції, не має виділяти надлишкового тепла, що може спричинити незручності працівникам під час роботи з екранними пристроями.

 

Страховий експерт з охорони праці сектору профілактики страхових випадків Біловодського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області - Сокирка О.І. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь