Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області повідомляє: захист в медичних установах для запобігання захворювань

Дата: 08.07.2021 13:41
Кількість переглядів: 318

Що потрібно знати про засоби індивідуального захисту в медичних установах для запобігання захворювань медичних працівників на гостру респіраторну хворобу COVID – 19

 

У зв’язку з високим рівнем інфікування медичних працівників на гостру респіраторну хворобу  COVID – 19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, під час виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження на COVID-19, Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області повідомляє.

Відповідно до статті 37 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 6 квітня 2000 року № 1645-III, роботи в осередках особливо небезпечних і небезпечних інфекційних хвороб (епідеміологічне обстеження, лікувальні, профілактичні та протиепідемічні заходи, у тому числі дезінфекційні) належать до робіт з особливо шкідливими та шкідливими умовами праці. Власники (керівники) закладів та установ охорони здоров’я згідно із законодавством забезпечують медичних працівників, які виконують такі роботи, спеціальним одягом, взуттям і захисними засобами з урахуванням особливостей інфекційної хвороби, факторів передачі інфекції та виконуваної роботи.

Згідно з «Мінімальними вимогами безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці», затвердженими Наказом Міністерства соціальної політики України                    29 листопада 2018 року № 1804, вибір засобів індивідуального захисту (далі – ЗІЗ) за характером виконуваних робіт необхідно здійснювати з урахуванням класифікації ЗІЗ відповідно до чинних в Україні національних стандартів. ЗІЗ повинні відповідати вимогам безпеки та охорони здоров’я, мати позитивний висновок органів з оцінки відповідності, сертифікат відповідності чи декларацію відповідності, відповідати вимогам Технічного регламенту засобів індивідуального захисту.

З метою дотримання вимог безпеки і охорони здоров’я, роботодавець зобов’язаний: забезпечити приймання і перевірку ЗІЗ, а у разі невідповідності ЗІЗ вимогам нормативних документів - вжити заходів з їх повернення або заміни; організувати належний облік і контроль за видачею ЗІЗ шляхом ведення особистих карток обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ; провести навчання працівників правилам користування ЗІЗ та демонстрацію їх правильного застосування. Перед видачею ЗІЗ необхідно проводити інформування медичних працівників про ризики для життя та здоров’я, від яких захищатиме користування цим ЗІЗ.

Норми видачі ЗІЗ медичним працівникам, які виконують роботи в умовах підвищеного ризику зараження на COVID-19, перелік ЗІЗ по професіям та вимоги до їх захисних властивостей, визначені у додатках 6 та 7 до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України 28 березня 2020 року № 722 (зі змінами від 16.06.2020 № 1411).

Під час проведення аерозольгенеруючих процедур (інтубація трахеї, неінвазивна вентиляція, трахеотомія, серцево-легенева реанімація, ручна вентиляція перед інтубацією та бронхоскопією) медичні працівники повинні використовувати сертифікований протиаерозольний респіратор класу захисту не менше FFP2.

Інструкції з охорони праці медичних працівників повинні містити перелік і характеристику основних небезпечних та шкідливих виробничих факторів для професій (виду робіт), особливості їх впливу на працівника, перелік видів спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ, які мають видаватися працівникам, із зазначенням вимог до їх використання.

Задля запобігання захворюванням медичних працівників на гостру респіраторну хворобу COVID – 19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2,  в закладах охорони здоров’я повинні дотримуватися протиепідемічних заходів. Рекомендації щодо виконання відповідних обов’язків для керівників підприємств щодо проведення профілактичних та протиепідемічних заходів розміщено на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я України: https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov.

Керівники закладів та установ охорони здоров’я несуть відповідальність за забезпечення всіх необхідних профілактичних та захисних заходів щодо мінімізації професійних ризиків для медичних працівників.

Медичні працівники повинні дотримуватись положень інструкцій з охорони праці щодо застосування ЗІЗ, несуть особисту відповідальність за дотримання встановлених правил захисту своєї безпеки і здоров’я на роботі.

 

 

 

Завідувач сектору профілактики страхових випадків — страховий експерт з охорони праці Біловодського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області Сергій КОВАЛЬОВ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь