КП «Міловський центр ПМСД» доводить до відома населення: ЯКІ ЩЕПЛЕННЯ ОБОВ'ЯЗКОВО ПОТРІБНО ЗРОБИТИ ДОРОСЛИМ

Дата: 13.07.2021 15:41
Кількість переглядів: 311

Імунітет після вакцинації проти багатьох захворювань не зберігається протягом усього життя. Тому необхідна ревакцинація, тобто повторне щеплення. Також дорослим потрібно проводити вакцинацію, якщо вони не отримали захист від наступних хвороб в дитинстві.

 

ДИФТЕРІЯ + ПРАВЕЦЬ

Проводити ревакцинацію від дифтерії і правця дорослим людям потрібно кожні десять років.

Перша планова вакцинація дорослих, які були щеплені в дитинстві, проводиться у віці 26 років, далі інтервал між щепленнями не повинен перевищувати десять років.

Якщо людина не знає, чи робили їй таке щеплення в дитячому віці, необхідно отримати мінімум три дози вакцини АКДП: спочатку першу, через місяць - другу, через півроку після другої - третю.

 

ЯКЩО ЩЕПЛЕННЯ БУЛИ ПРОПУЩЕНІ В ДИТИНСТВІ.

Дворазове введення вакцини проти кору, краснухи та паротиту в дитячому віці гарантують довічний захист від цих захворювань.

Якщо в дитинстві людина не отримала щеплення проти цих захворювань  або немає інформації про вакцинацію, дізнатися про наявність імунітету проти кору, краснухи та паротиту можна, здавши аналізи на антитіла до даних вірусів.

Невакцинованим дорослим вводять одну дозу вакцини, а через місяць - другу.

 

ПРОТИ ГЕПАТИТУ А і В

Імунізація проти гепатиту А потрібна насамперед людям з потенційної групи ризику: мандрівникам, медичним працівникам, військовослужбовцям, тим, хто працює в сфері харчування, людям з хронічними захворюваннями, а також чоловікам, що практикують гомосексуальні зв'язки. Вакцинація захищає протягом десяти років після дворазового введення, інтервал між першою і другою дозою - 6-12 місяців.

 

Щеплення проти гепатиту В захистить не тільки від хвороби, але і від ускладнень гепатиту: цирозу і раку печінки.

Дітям щеплення зроблять безкоштовно, а дорослі повинні заплатити за вакцину.

Схему вакцинації і дозування препарату підбирає лікар, вона залежить від віку і історії хвороб людини. Ревакцинація після імунізації не потрібна.

 

ЩЕПЛЕННЯ ВІД ВІТРЯНОЇ ВІСПИ

Ця дитяча недуга є дуже небезпечною для дорослих, оскільки може ускладнитися таким грізним захворюванням, як енцефаліт. Щеплення проти вітряної віспи насамперед необхідне дорослим людям, які не хворіли на вітрянку раніше і мають хронічні захворювання. Вакцинація проводиться в 2 етапи з перервою в 6-10 тижнів.

 

ПРОТИ КЛІЩОВОГО ЕНЦЕФАЛІТУ

Інфікування вірусом кліщового енцефаліту дуже часто закінчується летальним випадком, тому всім, хто вирушає в ендемічний несприятливий регіон, потрібно обов'язково зробити щеплення проти цієї недуги.

Сучасні вакцини гарантують надійний захист на 3 роки. Після цього терміну можна проводити одноразову ревакцинацію. Побічних реакцій після введення препарату не спостерігається.

 

БЦЖ - ЗАХИСТ ВІД ТУБЕРКУЛЬОЗУ

Профілактичне щеплення проти туберкульозу БЦЖ дорослим проводиться тільки до 30 років і в разі, якщо реакція Манту показала негативний або сумнівний результат.

Після цього віку вакцинація може бути рекомендована у виняткових випадках, наприклад, після тісного контакту з інфікованою людиною.

 

ЩОРІЧНЕ ЩЕПЛЕННЯ ВІД ГРИПУ

Вакцинація проти грипу є найбільш надійним і ефективним захистом від цієї недуги. Однак робити її потрібно щорічно, оскільки даний вірус постійно мутує. Як правило, побічні реакції після введення не виникають. Якщо у людини з'явилася місцева реакція у вигляді нежиті, болю в горлі і незначного підвищення температури, це говорить про правильну імунну відповідь, боятися таких симптомів не варто.

 

ВІРУС ПАПІЛОМИ ЛЮДИНИ (ВПЛ)(до початку статевого життя)

Щеплення проти ВПЛ вводиться триразово і є профілактикою гострих кондилом, папілом і раку шийки матки. Другу дозу вакцини вводять через 2 місяці після першої, а третю - через 6 місяців. Вакцинацію рекомендують зробити в підлітковому віці, до початку статевого життя.

 

Індивідуальний календар

Скласти індивідуальний календар щеплень для дорослих може лікар-імунолог. Тільки фахівець за допомогою спеціальних аналізів визначить, чи є у людини антитіла до інфекції, порадить відповідну вакцину і допоможе правильно підготуватися до імунізації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь