Ідентифікація тварин — це необхідно!

Дата: 10.01.2022 16:14
Кількість переглядів: 205

Реєстрація тварин є частиною державної політики України, впроваджується на державному рівні в галузі тваринництва і є обов’язковою для господарств всіх форм власності та закріплена на законодавчому рівні, а саме Законом України “Про ідентифікації та реєстрації тварин”, згідно якого в країні запроваджується обов’язкова ідентифікація і реєстрація всіх сільськогосподарських тварин.

Обов’язок  ідентифікації тварин поширюється і на юридичних, і на фізичних осіб, які займаються розведенням та утриманням тварин, проводять продаж, забій, утилізацію, надають послуги з штучного осіменіння та організовують виставки тварин та має на меті створення системи постійного контролю за станом здоров’я тварин та походження тваринницької продукції на всіх етапах обігу – від її виробництва до реалізації.

Об’єктом  ідентифікації  та реєстрації тварин є сільськогосподарські тварини: велика рогата худоба, коні, свині, вівці, кози.

 

Ідентифікація та реєстрація сільськогосподарських тварин здійснюється з метою:

-одержання оперативної і надійної інформації про поголів’я сільськогосподарських тварин щодо статі, віку, породи та його місця перебування.

-охорони території Міловської селищної територіальної громади від епізоотичних захворювань;

-контролю за санітарним станом виробництва, якістю і походженням продукції тваринництва;

-оптимізації запровадження планів ветеринарної медицини щодо ветеринарного контролю, попередження (профілактики), лікування та ліквідації інфекційних, інвазійних і незаразних хвороб;

-контролю за переміщенням тварин на території країни та під час їх продажу,експорту, імпорту;

-забезпечення дотримання вимог законодавства з племінної справи у тваринництві;

-оптимізації розроблення і виконання селекційних програм, організації технологічних систем у тваринництва та підвищення достовірності інформації під час сертифікації племінних (генетичних) ресурсів;

-забезпечення візуальної ідентифікації кожної тварини в стаді;

-підтвердження права власності на тварину.

Проведення ідентифікації тварин (великої рогатої худоби, свиней, кіз, коней, овець) ставить за мету створення системи постійного контролю за станом здоров’я тварин та походження тваринницької продукції на всіх етапах обігу — від її виробництва до реалізації.

Процедура ідентифікації тварин дає право її власнику реалізовувати молоко та м’ясо тварини, отримати дозвіл на її переміщення та забій, продаж, участь у виставці тощо. 

 

Процес ідентифікації і реєстрації тварин включає в себе:

– прикріплення вушних бирок з нанесеним на них ідентифікаційним номером, проведення графічного та письмового опису відмітин і прикмет із присвоєнням ідентифікаційного номера для коней;

– заповнення реєстраційного документа;

– проведення реєстрації тварин в Єдиному державному реєстрі тварин;

– оформлення та видача ідентифікаційного документа на тварину.

Усі тварини, що утримуються у господарстві, повинні бути ідентифіковані, не пізніше семи днів від моменту її народження, але раніше, ніж тварина залишить господарство.

Реєстрацію ідентифікованої тварини провидить Борякова Тамара Володимирівна смт Мілове, вул. Степова, 3

Для реєстрації ідентифікованої тварини у Реєстрі тварин власник або утримувач подає адміністратору Реєстру тварин заповнені реєстраційні документи на тварину залежно від виду тварини.

Реєстраційні документи подаються у паперовому вигляді та підписуються особою, що їх заповнює. Достовірність даних у реєстраційних документах забезпечує власник або утримувач тварини.

Адміністратор Реєстру тварин вносить до Реєстру тварин дані про ідентифіковану тварину, її переміщення, забій, загибель, падіж, утилізацію протягом 10 робочих днів, а щодо коней – протягом 25 робочих днів після отримання від власника або утримувача тварини відповідних реєстраційних документів.

Датою реєстрації у Реєстрі тварин даних про ідентифіковану тварину, її переміщення, забій, утилізацію, загибель, падіж вважається дата внесення відповідних даних до Реєстру тварин.

Адміністратор Єдиного державного реєстру тварин зобов’язаний протягом 5 робочих днів з дня отримання даних щодо реєстрації тварин оформляти ідентифікаційні документи та видавати оформлені ідентифікаційні документи за вимогою власника або утримувача тварин, тобто після проведення ідентифікації тварини та реєстрації її у Єдиному державному реєстрі тварин залежно від виду тварини власник отримує ідентифікаційний документ, а саме:

– на велику рогату худобу – паспорт великої рогатої худоби;

– на коня (віслюка, мула, лошака) – паспорт коня (віслюка, мула, лошака);

– на свиней – реєстраційне свідоцтво свиней (за бажанням власника племінних свиней);

– на товарних свиней фізичних осіб – реєстраційне свідоцтво свиней;- на овець та кіз – реєстраційне свідоцтво овець/кіз.

За порушення вимог законодавства про ідентифікацію та реєстрацію тварин передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу за статтею 107-2 Кодексу України про адміністративне правопорушення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь