Омбудсман Дмитро Лубінець про факти, викладені американськими дослідниками в звіті «Російська система перевиховання та усиновлення дітей України»

Дата: 16.02.2023 18:58
Кількість переглядів: 92

Фото без описуУповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець ознайомився зі звітом від Лабораторії гуманітарних досліджень Єльської школи громадської охорони здоров'я «Російська система перевиховання та усиновлення дітей України».

«Це ґрунтовне дослідження низки незалежних експертів, яке підтверджує неодноразові заяви українських органів влади, Офісу Омбудсмана та національних правозахисних організацій про системність у діях країни-агресора по порушенню прав дитини.

В дослідженні розповідається про вибудовану систему таборів - це 43 заклади, куди депортують українських дітей з тимчасово окупованих територій, йдеться про щонайменше 6 тисяч дітей. Основною метою таборів є політичне перевиховання, до якого задіяні всі рівні російського уряду», - повідомив Омбудсман.

Дмитро Лубінець наголошує, що така політика є складовою геноциду, однією з ознак якої є примусове переведення дітей з однієї національної групи в іншу. Факти насильницького вивезення, паспортизації та усиновлення є непоодинокими, а закріплюються на рівні федерального законодавства і потім реалізуються в суб’єктах федерації.

«Офіс Омбудсмана України докладає великих зусиль для того, щоб рятувати таких дітей, проте, як і зазначено в звіті, попри перемовини ми досі не можемо отримати перелік українських дітей, які утримуються на території Російської Федерації, що ускладнює їх повернення та комунікації з родинами», - звертає увагу Дмитро Лубінець.

Якщо Ви маєте інформацію про дітей, депортованих до Російської Федерації, чи знаєте родичів або близьких, які стикнулися з такою проблемою, зверніться до нас:

🏠за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;

📮на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua;

☎️ на гарячу лінію: 0800501720;

📞 за телефоном: 044-299-74-08.

📌 Або на державний портал «Діти війни».  

Скористайтесь порталом, якщо Вам потрібна консультація по «дитячих» питаннях або щоб повідомити:

- про дитину, яка загубилася;

- про злочин стосовно дитини;

- якщо Ви знайшли дитину;

- якщо Вам відомо про факт депортації дитини;

- про примусову зміну громадянства та документів дитини

.https://ombudsman.gov.ua/news_details/taka-politika-ye-skladovoyu-genocidu-ombudsman-pro-fakti-vikladeni-amerikanskimi-doslidnikami-u-zviti-rosijska-sistema-perevihovannya-ta-usinovlennya-ditej-ukrayini


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь