Що таке Е-посвідчення водія та Е-свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу

Дата: 24.05.2023 15:40
Кількість переглядів: 88

Фото без опису

Цифрові копії документів, які дають право керувати транспортними засобами, такі як посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу підтягуються автоматично в «Дію» після отримання фізичних документів. Однак, відтепер українці можуть користуватися цифровим документом без наявності фізичного.

Що саме змінюється?

Відтак, посвідчення водія або свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу в застосунку «Дія» не просто стає рівнозначним до фізичних документів, а може повністю їх замінювати. Тобто, з’явилося Е-посвідчення водія та Е-свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу без виготовлення на пластиковому бланку.

Ці документи за принципом digital first можуть бути єдиними наявними у водія та власника транспортного засобу. Тобто, фізичних пластикових відповідників ці чинні в Україні документи можуть і не мати.

Коли це станеться?

Оформлення електронних свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів буде на практиці реалізовано при запуску перереєстрації транспортного засобу онлайн у застосунку «Дія» та через Електронний кабінет водія. Тобто, у вересні 2023 року, як анонсував Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

Оформлення посвідчення водія в електронному форматі з’явилося з 23 травня 2023 року. Можливість отримати виключно електронний документ – без використання пластикового бланка водійського – є як і при отриманні послуг офлайн у сервісному центрі МВС, так і при замовленні онлайн через «Дію» або Електронний кабінет водія.

Такі Е-посвідчення водія без використання фізичних бланків матимуть свої серії та номери. Якщо водій виявить бажання отримати все ж пластиковий документ, то це не буде у форматі – завітав до сервісного центру МВС і роздрукував. Це буде повноцінне отримання послуги обміну водійських, з фотографуванням, з оплатою за бланки та адміністративні послуги.

Обмін Е-посвідчень на фізичні відбуватиметься і офлайн у сервісному центрі МВС, а також і при замовленні онлайн.

https://mvs.gov.ua/.../shho-take-e-posvidcennia-vodiia-ta...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь