Перші кроки для відновлення та реінтеграції освітньої галузі на Луганщині

Дата: 09.06.2023 11:52
Кількість переглядів: 135

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

За підтримки Швейцарсько-українського проєкту «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» (DECIDE), 8 червня 2023 року у місті Київ відбувся форум «Освіта Луганської області: відновлення та реінтеграція».

До форуму також долучилась начальник Міловської селищної військової адміністрації Ірина Болткова.

Жахлива війна, що прийшла на нашу землю змусила тисячі жителів Луганської області покинути свої домівки, забрала можливість жити повноцінним життям, дітям здобувати повноцінно якісну освіту. На сьогодні під окупацією знаходиться 572 заклади освіти, пошкоджень зазнали що найменше 184 заклади. Дев’ять тисяч учнів навчаються дистанційно, перебуваючи в окупації, десять тисяч учнів отримали статус ВПО, майже сім тисяч учнів за кордоном. Ці страшні статистичні дані будуть доносити до уряду Швейцарії, світової спільноти, щоб долучити всіх до відновлення територій та освітньої галузі.

Організація та проведення форуму вбачало насамперед розгляд питань, що стосуються стану сфери освіти Луганської області; виклики, які постануть у процесі відновлення функціонування системи освіти на деокупованих територіях; особливості організації освітнього процесу в умовах війни; забезпечення права дітей на якісну та доступну освіту. Також під час заходу презентовано Стратегію відновлення та розвитку сфери освіти Луганської області на період 2023-2027 рр., спрямовану на подолання наслідків повномасштабного збройного вторгнення рф на територію України та тимчасової окупації окремих районів Луганської області з 2014 року.

Артем Лисогор, голова Луганської обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації у відкритті офіційної частини форуму доповів учасникам заходу про стан освіти в регіоні. Заступник Міністра освіти України, Андрій Сташків наголосив про важливість  відновлення освітнього процесу та відбудови освітніх закладів після деокупації, які зазнали руйнації.

Багато дітей нашої громади так само втратили можливість ходити до своєю рідної школи, спілкуватись з однолітками, отримувати якісні знання. Але кожна дитина має право на освіту, доступну та якісну. Вже сьогодні ми маємо підготуватись до відновлення освітнього процесу після деокупації. Бути готовими до вирішення будь-яких проблем та розуміти, які перші кроки мають буди зроблені задля нашого майбутнього.

Загалом у форумі взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, Посольства Швейцарії в Україні, Верховної Ради України, Луганської обласної державної адміністрації - обласної військової адміністрації, начальники військових адміністрацій, керівники органів управління освіти територіальних громад Луганської області; експерти Проєкту DECIDE та представники міжнародних організацій.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь