Як отримати статус УБД добровольцям? Вимоги та нюанси

Дата: 24.07.2023 15:38
Кількість переглядів: 100

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Нещодавно Кабмін затвердив порядок встановлення факту безпосередньої участі у захисті України добровольців, які офіційно не були у складі жодної з українських силових структур, починаючи з 24 лютого 2022 року на виконання норм Закону України № 2864-IX. 

 

☝🏻Закон передбачає можливість надання статусу УБД громадянам, які добровільно виступили на захист держави в перший місяць військової агресії Росії, не встигнувши офіційно вступити до лав утворених відповідно до законів України військових об’єднань, формувань чи правоохоронних органів. А також – визнання членами сімей загиблих (померлих) захисників України родини таких добровольців, які віддали життя за Батьківщину. 

 

Окрім того, Закон визначає коло осіб, які стали особами з інвалідністю під час оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави в російсько-українській війні.

 

Рішення про надання статусу УБД особам, які добровільно забезпечували захист держави, прийматиметься Міжвідомчою комісією, що діє при Міністерстві у справах ветеранів України. Вона також зможе видати:

довідку за формою згідно з додатком 6 до постанови КМУ № 413 – для осіб з інвалідністю внаслідок війни;

довідку за формою згідно з додатком до постанови КМУ № 740 – для членів сімей загиблих (померлих) захисників України.

 

Ці довідки будуть однією з необхідних підстав для подальшого встановлення органами соцзахисту одного зі статусів: особи з інвалідністю внаслідок війни або члена сім’ї загиблого (померлого) захисника України.

 

❗️Наголошу, що ця постанова Уряду дозволить забезпечити додержання прав вказаної категорії захисників України, добровольців, які стали особами з інвалідністю та членів родин загиблих (померлих) захисників України, які добровільно стали на захист Батьківщини.

 

Більше інформації – в інфографіці.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь