Кожна область має активно долучатися до розбудови сфери охорони психічного здоровʼя громадян

Дата: 25.07.2023 10:51
Кількість переглядів: 46

Фото без опису

Кожна область має активно долучатися до розбудови сфери охорони психічного здоровʼя громадян. Про це йшлося на нараді з керівниками структурних підрозділів з питань охорони здоровʼя обласних та Київської міської державних (військових) адміністрацій й центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Зниження продуктивності на роботі через психічні розлади може призвести до збитків у світі понад 1 трильйон доларів щороку. У Євросоюзі психічні розлади коштують понад 600 млрд євро на рік, що становить близько 5% ВВП регіону. Але не лише фінансові ризики спонукають до форсування і масштабування заходів з охорони психічного здоровʼя в Україні. Маємо подбати про наших громадян, про їх відновлення задля того, щоб було кому і для кого відновлювати нашу державу після закінчення війни. 

В умовах повномасштабної війни Україна зіткнулася із значним зростанням потреби в психологічній допомозі. За даними аудиту потреб, очікується, що:

  • близько 15 млн українців потребуватимуть психологічної підтримки через війну,
  • потенційна потреба у послугах з ментального здоровʼя збільшиться мінімум на 50%,
  • зростуть потреби у спеціалізованій психіатричній допомозі.

У першу чергу допомоги потребуватимуть внутрішньо переміщені особи, літні люди, діти та підлітки, ветерани та військові, а також їх найближче оточення. 

Аналіз наявної ситуації в сфері психологічних послуг виявив низку викликів. Основними з них, наприклад, є: 

  • стигматизація осіб з психічними розладами і відсутність культури піклування про власне психічне здоровʼя,
  • фокусування системи охорони здоровʼя на спеціалізовану допомогу,
  • відсутність пріоритету в громадах в розвитку послуг з охорони психічного здоровʼя: лише 17,4% закладів мають у своєму складі психіатричні кабінети та лише 3,4% – психотерапевтичні,
  • нерозвиненість профілактики психічних розладів: 88% витрат на психічне здоровʼя – стаціонарне лікування,
  • брак фахівців з психічного здоровʼя в державних закладах охорони здоровʼя, зокрема дефіцит компетентних фахівців та диспропорція забезпечення кадрами (60% фахівців працюють у психлікарнях).

Наразі дуже важливою є роль місцевих влад та місцевих громад у розбудові сфери охорони психічного здоровʼя, підвищенні культури піклування населення про свій психоемоційний стан, поширенні знань про реалізацію техніки психологічної самодопомоги тощо. Тому особливий акцент в ході наради був зроблений на важливій ролі регіонів, які мають активно включатися й комунікувати на місцях з пацієнтами та лікарями щодо даної проблематики. 

Для поширення пріоритетних напрямів і проектів у межах ініціативи Олени Зеленської з реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» по всіх областях країни створюється мережа осередків, про що МОЗ повідомляло раніше. 

Також у регіонах створюються центри життєстійкості, в яких людина зможе отримати необхідну допомогу або перенаправлення до фахівця. Наразі отримано вже 200 заявок від громад на участь в пілотному проекті.  

Міністерство охорони здоровʼя, зі свого боку, розробило й активно впроваджує пріоритетний проект відомства «Охорона психічного здоровʼя у структурі медичної допомоги». Рішення, які пропонує та реалізує МОЗ із партнерами для наближення психологічних й психіатричних послуг до пацієнта:

  • залучення сімейних лікарів до надання послуг з ментального здоровʼя: для цього проводиться навчання mhGAP, а також запроваджено новий пакет в межах ПМГ – «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги»,
  • робота мультидисциплінарних психіатричних команд,
  • створення амбулаторних центрів ментального здоровʼя, mhGAP для спеціалізованої допомоги,
  • відкриття відділень поведінкових розладів у кластерних лікарнях,
  • розширення якості і потужності спеціалізованої психіатричної лікарні,
  • профілактика психічних розладів-

Наразі вже понад 28 тисяч слухачів отримали сертифікати про проходження онлайн-курсу в межах mhGAP, 583 заклади мають підписаний контракт з НСЗУ на пакет Програми медичних гарантій «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». За перше півріччя цього року вже 17 тисяч унікальних пацієнтів отримали послуги в межах цього пакету.

 Довідково

mhGAP (Mental Health Gap Action Programme) – глобальна програма ВООЗ, спрямована на підвищення доступу до послуг з охорони психічного здоровʼя шляхом залучення сімейних лікарів до надання допомоги людям із психічними розладами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь