Як розпізнати сексуальну й трудову експлуатацію

Дата: 26.07.2023 10:39
Кількість переглядів: 45

Фото без описуФото без опису

У межах інформаційної кампанії  до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми, який відзначатиметься 30 липня, Мінсоцполітики за підтримки проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» SURGe розпочало серію рекомендацій про те, як розпізнати потерпілих від торгівлі людьми та допомогти їм. Зокрема, в попередньому матеріалі ми розповідали про поради для батьків для безпеки їхніх дітей онлайн. 

У цій статті – про те, як розпізнати сексуальну й трудову експлуатацію.

Сексуальна експлуатація

Сексуальна експлуатація – це будь-яке зловживання або спроба зловживання позицією вразливості, нерівності або довіри з сексуальною метою. Зокрема, в обмін на гроші, товар, послуги чи будь-яку іншу винагороду, задля отримання соціальної чи політичної користі.

Така експлуатація не обмежується тільки проституцією: вона передбачає використання людини і в порнографії, стриптизі чи вебкамі.

Сексуальною експлуатацією є також вимога здійснювати дії сексуального характеру без усвідомленої згоди або згоди під тиском, наприклад, за право проживання.  

Якщо від особи вимагають надавати або надсилати відео- або фотоматеріали сексуального характеру – це також експлуатація.

Трудова експлуатація

Трудова експлуатація – це будь-яка примусова праця, яку людина не може полишити за власним бажанням. Вона може включати шантаж, обман, примус, невиплату або неповну виплату заробітної плати та інше.

Ознакою трудової експлуатації є несправедливі умови праці: платня менша за мінімальну, відробіток уявних боргів, робота за житло і харчі. Але ключове те, що людина змушена працювати проти власної волі.

Формами торгівлі людьми (купівлі-продажу, обміну людини) є вербування, переховування, переміщення, передача, одержання людини. Саме останнє можна вважати початком використання її для незаконної мети, зокрема для трудової експлуатації.

Важливо! Якщо ви зіткнулися з сексуальною чи трудовою експлуатацією або маєте інформацію про потерпілих, для допомоги та отримання роз’яснень, звертайтеся до поліції за телефоном 102 (112 в ЄС) або на урядову гарячу лінію 1547.

https://www.msp.gov.ua/news/22978.html


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь