Понад 127 тисяч українців безоплатно пройшли реабілітацію за Програмою медгарантій

Дата: 28.07.2023 13:16
Кількість переглядів: 85

Фото без опису

Українці можуть безоплатно отримати реабілітаційну допомогу в стаціонарних та амбулаторних умовах. Її вартість оплачує Національна служба здоров’я України. З початку року 127 169 пацієнтів скористалися послугами реабілітації за Програмою медичних гарантій. 

Люди, що потребують реабілітації у сфері охорони здоров’я, можуть отримати реабілітаційну допомогу безоплатно в межах пакетів: “Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах” і “Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у амбулаторних умовах”.

“Цього року реабілітація є одним із пріоритетів Програми медичних гарантій. Реабілітаційна допомога вкрай важлива як для відновлення цивільних, які постраждали від російської агресії, так і для військових, які боронять нашу країну. Нині задача НСЗУ, громад та медичних закладів – зробити все можливе, аби кожен, хто потребує реабілітаційної допомоги, отримали її вчасно та в повному обсязі, який потрібний для відновлення та адаптації до повсякденного життя”, – наголошує голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак. 

Національна служба здоров’я з початку року виплатила за реабілітацію українців в стаціонарних та амбулаторних умовах 1 млрд 928 млн 782 тис. грн.

Наразі 421 заклад надає безоплатні послуги з реабілітації за даними пакетами за договором із НСЗУ. З них 37 – приватні.

 

Яка реабілітаційна допомога безоплатна за Програмою медичних гарантій?

У межах пакетів можна отримати безоплатну допомогу як за одним, так і за кількома напрямами: нейрореабілітацію, ортопедичну реабілітацію, кардіо-респіраторну реабілітацію тощо. Для пацієнта безоплатними є:

  • обстеження фахівцями з реабілітації;
  • складання індивідуального реабілітаційного плану, який розроблений мультидисциплінарною реабілітаційною командою на підставі результатів реабілітаційного обстеження особи з обмеженнями повсякденного функціонування, що визначає мету та завдання реабілітації та комплекс заходів, необхідних для їх досягнення. Пацієнт має право брати участь у визначенні мети та завдань реабілітації, при складанні індивідуального реабілітаційного плану та внесенні змін до них;
  • лабораторні та інструментальні обстеження (розгорнутий клінічний аналіз крові, глюкоза в цільній крові або сироватці крові, ЕКГ, УЗД, електронейроміографія тощо);
  • психологічна допомога;
  • реабілітаційна допомога;
  • своєчасне знеболення на всіх етапах реабілітації;
  • лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів;
  • навчання пацієнтів, членів родини особливостям догляду.

Повний перелік послуг є  на сайті НСЗУ (пункти 38,40).

 

Як отримати безоплатну допомогу з реабілітації?

Пройти реабілітацію безоплатно можуть усі пацієнти, які потребують відновлення порушених чи втрачених фізичних навичок та пристосуватися до нових умов життя після лікування, в закладах, які мають договір із Національною службою здоров’я України.

Реабілітацію в амбулаторних умовах зараз надають 411 закладів. Найбільше в таких областях: 47 – Київ, 34 – Дніпропетровська, 33 — Львівська, по 22 – в Полтавській та Харківській.

Щоб отримати реабілітаційну допомогу в амбулаторних умовах, потрібне направлення лікаря первинної медичної допомоги або лікуючого лікаря.

Реабілітацію в стаціонарних умовах надають 262 заклади. Найбільше в таких областях: 24 – Дніпропетровській, 21 – м. Київ, 16 – Полтавська, по 15 – Івано-Франківська та Сумська.

Щоб отримати реабілітаційну допомогу в стаціонарних умовах, потрібне направлення лікуючого лікаря. Також така допомога є безоплатною при переведенні з іншого закладу чи клінічного підрозділу лікарні.

 

Як знайти заклад, який надає послуги реабілітації безоплатно?

Є кілька способів знайти заклад, який надає реабілітаційну допомогу в амбулаторних або стаціонарних умовах безоплатно.

Через контакт-центр НСЗУ за номером 16-77. Оператор підкаже адресу найближчого закладу, який має договір із НСЗУ на відповідний пакет.

За допомогою інформаційного дашборду. Для цього перейдіть на сайт НСЗУ nszu.gov.ua та перейдіть у вкладку “Е-дані”, а далі на “Аналітичні панелі (дашборди). Оберіть дашборд “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”.

Перейти до дашборду можна за посиланням:

https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-contracts

На дашборді виберіть сторінку “Карта місць надання послуг за договорами з деталізацією за групами послуг”.

У полі фільтрів зліва:

– зазначте область;

– виберіть групу послуг “Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах” або “Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у амбулаторних умовах”.

Також у полі “Форма власності” можна обрати приватний заклад, який надає безоплатні послуги з реабілітації за договором із НСЗУ.

У таблиці знизу з’явиться перелік закладів в області або населеному пункті, які ви вказали. А також адреса та телефон медзакладу. Зателефонуйте до медичного закладу для запису.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь