ПРО ТЕ, ЯК ВБЕРЕГТИ ДИТИНУ ВІД ДОРОСЛОГО КОНТЕНТУ В ІНТЕРНЕТІ – У НОВОМУ ВИПУСКУ ПОДКАСТУ «ХОРОШИХ БАТЬКІВ НЕ БЛОКУЮТЬ»

Дата: 02.08.2023 11:54
Кількість переглядів: 118

Фото без опису

З кожним роком знайти порнографічний контент у публічному доступі стає все простіше. А результати одного дослідження в Україні доводять, що діти, які натрапляли на такі відео в інтернеті, стикалися з цим випадково через рекламу на сайтах, соціальні мережі та онлайн-ігри. До того ж, згідно з результатами 51,9% дітей почали користуватися інтернетом у віці 6-9 років, а порнографічний контент діти бачать уперше у віці 8-10 років.

Маючи певний досвід та знання, дорослі розуміють, як поводитися з таким контентом, однак на психіку дитини це може вплинути негативно. Батькам не завжди вдається простежити за активністю дітей в онлайн-мережі. Тим паче зараз – під час канікул діти мають більше вільного часу на дозвілля, а у батьків не завжди є можливість це проконтролювати.

То що ж робити, якщо дитина побачила порнографічний контент в інтернеті, як поговорити з нею про це та як захистити від негативного впливу? Про це #stop_sexтинг разом з The Ukrainians Media поговорили у 4 епізоді подкасту «Хороших батьків не блокують». Запрошеною експерткою стала Христина Шабат, керівниця Центру гідності дитини Українського католицького університету.

Як захистити дитину від порнографічного контенту в інтернеті?

  • Налаштуйте батьківський контроль на домашніх пристроях і пристроях дитини. Обирайте обмеження за віком чи певним видом контенту. 
  • Завантажте додаткові програми батьківського контролю, що дозволяють обмежити доступ до певних матеріалів в інтернеті. Для перевірки встановіть додаток на пристрій родича та свій – і спробуйте зробити небезпечні дії: наприклад, пошукайте у Google слово «секс». Переконайтеся, що програма зручна й ефективна.
  • Використовуйте спеціальні версії програм, створених для дітей: YouTube Kids або Google Kids. Не залишайте маленьких дітей наодинці з гаджетами з доступом до інтернету.
  • Практикуйте навички критичного мислення з дорослішими дітьми, говоріть з ними про те, що такі відео не відображають реальні ситуації. Переконайтесь у тому, що дитина добре розуміє, що таке особисті кордони, згода та особиста сексуальна безпека. 
  • Щоб дізнатися більше про налаштування безпеки в соціальних мережах та безпеку для дітей в інтернеті — відвідайте портал для батьків.

Дорослий контент в інтернеті може заподіяти шкоду дітям або ж травмувати їх. Саме тому дорослим украй важливо розуміти, як можна убезпечити дітей від порнографії, а також як і про що говорити з ними, якщо таке вже сталося. Подбайте про інформаційну безпеку ваших дітей!

Довідково

#stop_sexтинг — найбільша в Україні громадська організація про захист дітей в інтернеті. Здобула премію Глобального договору ООН і загалом навчила більше ніж 800 000 дітей та батьків. У межах інформаційної кампанії торкнулася мільйонів українських родин, а також створила першу в країні консультаційну лінію щодо безпеки дітей в інтернеті 1545(далі 3) та психологічну лінію підтримки для дітей та батьків на тему онлайн-ризиків на сайті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь