Психологічна допомога в надзвичайних ситуаціях: рекомендації від проєкту «Ти як?»

Дата: 10.08.2023 15:58
Кількість переглядів: 207

Фото без опису

Українці щодня страждають від прильотів, обстрілів та вибухів. Втрачають домівки, близьких та звичне життя. Важливо допомогти людині в перші хвилини екстремальної ситуації не тільки фізично, але й емоційно.

Як підтримати і допомогти під час сильного стресу? Читайте рекомендації, розроблені в межах проєкту «Ти як?» з ініціативи Олени Зеленської.

Як виглядає шок? 

Реакція на трагедію буває різною — від ступору до істерики. Людина може плакати чи кричати або стати наче замороженою. У цей момент постраждалий погано сприймає інформацію.

Що робити?

Якщо людина втратила відчуття зв’язку з реальністю, нагадайте їй, де вона перебуває, або день тижня. Попросіть назвати речі, які безпосередньо оточують: «Скажіть, що ви чуєте?», «Назвіть, що стоїть поруч з вами».

Безпека і комфорт 

Впевніться, що людині нічого не загрожує. Зберігайте спокій. Не кричіть на людину та не обмежуйте її фізично. Запропонуйте тихе місце для розмови, воду, чай чи ковдру — так людина відчуватиме себе в безпеці. Запитайте про потреби.

Активне слухання 

Скажіть, що ви хочете допомогти. Переконайте людину, що готові її вислухати. Однак не змушуйте говорити. Слухайте уважно і не відволікайтеся. Не виправляйте людину і не коментуйте розповідь

Будьте готовими до спалахів емоцій. Важливо дати проговорити переживання та залишатися поруч, доки постраждалим не займуться фахівці.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь