5 вересня – Міжнародний день благодійності

Дата: 05.09.2023 12:34
Кількість переглядів: 100

Фото без опису

5 вересня у всьому світі відзначають Міжнародний день благодійності, затверджений Генеральною Асамблеєю ООН 17 грудня 2012 року «з метою заохочення діалогу між людьми, що належать до різних цивілізацій, культур і релігій, а також солідарності зі знедоленими».

Ми живемо в світі, де завжди були й будуть багатії та бідняки, здорові й недужі. Попри те, що для кожного його особисті проблеми та неприємності знаходяться на першому плані, люди мають унікальну внутрішню потребу - безкорисливо допомагати іншим, нічого не очікуючи у відповідь. Таку допомогу прийнято називати благодійністю, і більшість з нас іноді долучаються до неї. Однак є люди, з іменем яких поняття благодійності міцно пов’язане, і найвідомішою серед таких є мати Тереза. Вшановуючи пам’ять про цю видатну особистість, а також щоб спонукати до милосердних вчинків якомога більше людей і був створений цей день.

Жінка, яку пізніше світ знав як матір Терезу, від народження мала інше ім’я - Агнес Гондже Боянджіу. Вона з’явилася на світ 26 серпня 1910 року в місті Скоп’є (зараз це столиця Македонії, а на той час - частина Османської імперії). Батьки дівчинки були католиками, мати славилася своїм милосердям і часто запрошувала в дім бідняків, щоб розділити з ними сімейну трапезу. 

Ледве Агнес виповнилося 18, вона поїхала до Ірландії, щоб приєднатися до "Сестер Лорето" - ордену католицьких місіонерок. За кілька місяців дівчина вивчила англійську мову і вирушила до Індії, щоб навчати там дітей. 

1931 року Агнес вирішила стати черницею, прийнявши першу офіційну обітницю і обравши для себе нове ім’я - Тереза, на честь Святої Терези, покровительки місіонерів. У 1937-му жінка склала вже повну обітницю, після чого отримала право зватися матір’ю Терезою. 

На думку ООН, благодійність, яка допомагає викоріненню злиднів у всіх країнах світу, та висловлення солідарності зі знедоленими сприяють встановленню діалогу між людьми різних культур, релігій і цивілізацій. 

Благодійність допомагає наближати омріяну перемогу, підтримує наших воїнів – тих, хто на передовій і хто відновлюється після поранень, родини полеглих захисників і захисниць, дітей, постраждалих від війни, не дає зневіритись внутрішнім переселенцям, допомагає відновлювати пошкоджені домівки, школи, лікарні…

Неоціненною є підтримка і різних держав світу та міжнародних організацій у цей складний час. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь