1 листопада – День заснування Європейського Союзу

Дата: 01.11.2023 11:07
Кількість переглядів: 171

Фото без опису

1 листопада вся світова демократична спільнота щороку відзначає День заснування Європейського Союзу. ЄС утворився на основі підписаного 7 лютого 1992 р. Маастрихтського договору, який набув чинності 1 листопада 1993 р. i який заклав основи існування єдиної Європи в тому вигляді, в якому ми знаємо її сьогодні.

Цього дня виповнюється 30 років від дня заснування Європейського Союзу — найбільшого економічно-політичного об'єднання європейських країн. Саме цього дня набув чинності Маастрихтський договір. Документ підписали 12 держав. Головне завдання ЄС — сприяти миру та покращення добробуту народів. Зараз його членами є 27 країн. Європейський Союз засуджує російську агресію і підтримує Україну у боротьбі за свободу та незалежність. Торік держави Євросоюзу надали нашій країні статус кандидата на вступ до ЄС. Президент Володимир Зеленський назвав це рішення одними з найважливіших для України за весь час незалежності.

Створення Європейського Союзу стало результатом довготривалих зусиль, спрямованих на об’єднання Європи. Потреба побудови європейської спільноти з’явилась ще після закінчення Другої світової війни. Створення понад державних структур повинно було сприяти відбудові Європи і забезпечити мирне співіснування її народів. Ідею створення «Сполучених Штатів Об’єднаної Європи» вперше висунув Вінстон Черчіль, виступаючи у 1946 р. з промовою у Цюріху. Впродовж майже п’ятдесяти років над реалізацією цієї ідеї працювало багато відомих політиків, яких тепер часто називають «батьками-засновниками» ЄС.

Ідея європейської інтеграції була задумана для того, щоб більше ніколи не повторилися масові вбивства та руйнації, що відбувалися під час Другої світової війни. Вважається, що цю ідею запропонував Міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман у промові, яку він виголосив 9 травня 1950 р. Цей день став днем початку європейської інтеграції, і тепер щороку святкується як День Європи.

Європейський Союз сьогодні – це міжнародне політико-економічне об’єднання європейських країн, яке поєднує в собі риси міжнародної організації та федеративної держави.

Країни-засновниці ЄС – це Франція, Італія, Бельгія, Люксембург, Нідерланди та Федеративна Республіка Німеччина. Термін їхнього членства в ЄС перевищує 60 років.

Територіально Європейський Союз займає не лише Західну, Центральну та Східну Європу, а й деякі землі американського континенту, басейну Карибського моря та Індійського океану. ЄС у Гваделупі чи неподалік о. Мадагаскар – наслідок давньої колонізації цих земель європейцями.

Євросоюз не має єдиної столиці, але більшість важливих рішень щодо Європейської Унії ухвалюють у Брюсселі. У 2012 р. Євросоюз став лауреатом Нобелівської премії миру. Після виходу із ЄС у 2020 р. Великої Британії, Європейський Союз нараховує 27 країн-учасниць. ЄС немає власних збройних сил, але більшість країн-учасниць входять до блоку НАТО.

Гімн ЄС – інструментальна версія «Оди радості» – взята з Дев’ятої симфонії Людвіга ван Бетховена, яку він написав у 1823 р. Без слів, універсальною мовою музики, гімн виражає ідеали свободи, миру та солідарності, на яких тримається Європа. У 1985 р. гімн схвалили президенти та глави урядів країн ЄС як офіційний гімн Європейського Союзу.

Девіз ЄС «Єдність у різноманітності» – наголошує, що народи континенту, різні за країнами і культурою, об’єдналися заради миру та процвітання.

В ЄС діє спільний ринок, товари і послуги безперешкодно рухаються між країнами. ЄС є найбільшим торговим партнером України та її щедрим донором.

Офіційна валюта – євро – використовується у 19 країнах ЄС та в Чорногорії, яка не є членом союзу. Найбільша країна ЄС – Франція, а найпопулярніше місто Європи – Париж. Безвізовий режим з ЄС дозволив українцям більше подорожувати. З початку дії безвізового режиму українці здійснили понад 50 млн. поїздок до країн ЄС.
ЄС підтримує дипломатичні відносини майже з усіма державами світу, є стратегічним партнером основних міжнародних організацій, повноправний член ООН, Світової організації торгівлі, має представництва у «Великий сімці» та «Великій двадцятці».

ЄС тісно співпрацює з регіональними лідерами по всьому світу. Європейським Союзом також були підписані двосторонні Угоди про Асоціацію з сусідніми державами. За кордоном 141 Представництво ЄС виконує функції близькі до посольств.

Європейська історія – це історія війн, перемог, технічних досягнень, але передусім – це історія народження ідей, цінностей та великої культури. Саме тому Європа виглядає такою привабливою для інших. Членом Європейського Союзу може бути будь-яка європейська країна, яка поділяє європейські цінності.

Світогляд ЄС ґрунтується на шести основних цінностях, які є близькими та зрозумілими і кожному українцю. Саме вони об’єднують нас з європейцями більше, ніж навіть закони чи міждержавні угоди. Шість базових цінностей Європейського Союзу – це світоглядні принципи, а саме: повага до людської гідності, свобода, демократія, рівність, верховенство права та повага до прав людини.

На основі цих принципів і проводяться реформи в Україні – не для ЄС як інституції, а для нас самих. Адже всі ми хочемо жити в комфортній і безпечній країні, вільно подорожувати та навчатися, знати, що в державі діють єдині для всіх правила гри і для успіху потрібна лише власна наполегливість. Поки що це картинка ідеальної України. Але в міру того, як ми будемо рухатися до членства в Європейському Союзі, вона буде ставати все більш і більш реальною.

Україна не зможе інтегруватися до Європейського Союзу, допоки українське суспільство не почне інтегруватися в європейську систему цінностей. Допоки ми з вами не почнемо такі цінності поділяти і сповідувати.

З усіх пострадянських країн, саме Україна якнайдалі відійшла від радянщини, наблизившись до Європи. Очевидно, саме через це на нашу країну сьогодні спрямовано всю можливу агресію з боку росії, яка заявила себе правонаступницею СРСР. Увесь світ визнає, що нині в Україні точиться війна за європейські цінності. І їх зі зброєю в руках захищають українці, котрі формально ще навіть не є представниками Євросоюзу. Але понад усе прагнуть, щоби це сталося. Це правда, що у нас свої давні стосунки з сусідньою країною, яка постійно утискала наші права і врешті пішла на нас війною. Але дуже важливо, щоби об’єднана Європа активно долучилася до нашої боротьби. Бо це є спільна боротьба. Бо спільна перемога стане потужним сигналом для інших і суттєво послабить можливості росії.

24 лютого 2022 року почалося повномасштабне російське вторгнення в Україну. 28 лютого 2022 року Україна подала заявку на вступ до ЄС. Європарламент, Єврокомісія та Європейська рада підтримали Українську заявку і 23 червня 2022 року Україна отримала статус кандидата у члени ЄС.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь