ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ – ПРОФІЛАКТИКА ЗАХВОРЮВАНЬ СЕРДЦЯ ТА ІНСУЛЬТУ

Дата: 10.11.2023 11:15
Кількість переглядів: 115

Фото без опису

Харчування сучасної людини визначає її стан здоров’я протягом всього життя, безпосередньо впливає на благополуччя та тривалість життя. Дотримання батьками збалансованої дієти та принципів здорового способу життя закладає основу здоров’я майбутньої дитини ще до її народження

Здорове харчування допомагає уникнути проблему неповноцінного харчування в усіх його формах, а також запобігти неінфекційним захворюванням, включаючи діабет, хвороби серця, порушення мозкового кровообігу та рак.

Фото без опису

Нездорове харчування та недостатня фізична активність – основні чинники ризику для здоров’я у всьому світі.

Практика здорового харчування починається на ранніх стадіях життя – грудне вигодовування сприяє здоровому зростанню, покращує когнітивний розвиток і може забезпечити користь для здоров’я в тривалій перспективі – наприклад, знизити ризик появи зайвої ваги та ожиріння, а також розвитку неінфекційних захворювань: сердця, інсульту, інших пізніше в житті.

Енергія (в калоріях), що надходить в організм, має бути урівноважена з енергією, що витрачається. Дані вказують на те, що сумарне споживання жирів не повинне забезпечувати більше 30% усієї енергії, що надходить, щоб уникнути нездорового набору ваги (1, 2, 3) та повинно супроводжуватися переходом з насичених жирів на ненасичені  та усуненням промислових транс-жирів із раціону.

Одним із проявів здорового харчування є обмеження надходження в організм вільних цукрів до менш ніж 10% сумарної енергії, що надходить (2,5). Для отримання додаткового оздоровчого ефекту рекомендується знизити цей показник ще більше – до менш ніж 5% від сумарної енергії.

Обмеження вживання солі менш ніж 5 г на день сприяє попередження гіпертензії та знижує ризик хвороби серця та інсульту у дорослих.

Source: https://www.dolc.dp.ua/wpress/?p=19699

Фото без опису

КЛЮЧОВІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ

1.Прагніть споживати адекватну кількість калорій з їжею для задовільнення власних потреб в енергії та основних харчових речовинах.

2.Прагніть споживати щодня достатню кількість корисних харчових продуктів: овочів, бобових, фруктів, цільних злаків, горіхів, насіння, яєць, нежирного м’яса, риби та молочних і кисломолочних продуктів.

3.Уникайте частого споживання харчових продуктів та страв із значним вмістом солі, цукру та надмірним вмістом жиру.

4.Намагайтесь дотримуватись оптимального режиму харчування та набути здорових харчових звичок.

5.Пийте достатньо рідини, обирайте напої, які не містять багато калорій. Не починайте вживати алкоголь або обмежте його споживання.

6.Постійно та ретельно дотримуйтесь правил харчової безпеки, включаючи дотримання чистоти, вибір тільки якісних та безпечних харчових продуктів, належних умов їх транспортування, зберігання та приготування.

7.Намагайтесь більше рухатись і займатись фізичними вправами щодня. Активний спосіб життя має відомі переваги у забезпеченні здорового та тривалого життя. Щоденні, улюблені Вами види фізичної активності є найкращим способом проведення вільного часу.

Source: https://www.dolc.dp.ua/wpress/?p=19699

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь