Неінфекційні хвороби

Дата: 10.11.2023 11:32
Кількість переглядів: 82

Фото без опису

На сьогодні, неінфекційні захворювання (НІЗ) є основною причиною смерті в світі. НІЗ уносить життя більш ніж 36 млн людей щорічно (63 відсотки смертей в світі). 14 млн смертей – це передчасна смерть до віку 70 років. Основними неінфекційними захворюваннями є:

  • Серцево-судинні захворювання.
  • Діабет.
  • Онкологічні захворювання.
  • Хронічні респіраторні хвороби.

Особливо цей тягар відчувається в країнах з низьким рівнем доходу, де НІЗ є причиною 80 відсотків смертей через споживання тютюну, нездорове харчування, брак фізичної активності та зловживання алкоголем. Якщо не залучити відповідних заходів, то вже 2030 року епідемія НІЗ буде забирати життя 52 млн людей щорічно. Ціна бездіяльності набагато вища за ціну активних дій. Заходи з профілактики НІЗ можуть продовжити повноцінне життя в середньому на рік. А вартість таких заходів менша аніж ВВП на душу населення. Тобто, реалізація цих дій доступна кожній країні.

Зусилля спрямованні на 4 ключових фактори, які сприяють розповсюдженню НІЗ:

Нездорове харчування. Надмірна кількість в раціоні солі, цукру, та трансжирів є результатом споживання фаст-фуду, солодких напоїв та напівфабрикатів. Згідно з Міжнародною Федерацією Діабету 70 відсотків всіх випадків діабету в світі трапляється в країнах з низьким або середнім рівнем доходу. Експерти запевняють, що можна значно зменшити ризик НІЗ завдяки інформуванню споживачів щодо вмісту жирів, білків та вуглеводів у продукції.

Фізична активність. Згідно з підрахунками ВОЗ 3.2 млн смертей щорічно виникають через брак фізичної активності. Малорухомий спосіб життя на 20-30 відсотків підвищує ризик виникнення будь-якого хронічного захворювання. На жаль, людям з низьким рівнем доходу, що багато працюють та мають родини важко знайти час на тренування. Тому створення умов, які б надавали людині можливість більше рухатись – вкрай важливо. Це охоплює створення парків, тротуарів, покращення якості повітря, скорочення транспортного скупчення та створення місць для відпочинку.

Споживання тютюну. За підрахунками ВОЗ 1 мільярд людей в світі палить. Щорічно споживається 6 трильйонів цигарок. 700 млн дітей світі зазнає шкідливого впливу тютюнового диму. Кожного року 6 мільйонів людей помирає від хвороб, що викликанні палінням. Це більше смертей, аніж СНІД, малярія та туберкульоз разом узяті. Рамкова конвенція ВООЗ із боротьби проти тютюну є базою подальших дій в боротьбі проти паління. Основні зусилля спрямовані на інформування населення, заборону реклами тютюнової продукції, підвищення податків, захист молоді від споживання тютюну та контроль реалізації тютюнової продукції.

Зловживання алкоголем. Алкоголь – третій фактор ризику, що спричинює розвиток НІЗ. Зловживання міцними алкогольними напоями є головною причиною розвитку психіатричних розладів, серцево-судинних захворювань, цирозів печінки та різних видів раку. Щорічно алкоголь є причиною 2.5 млн смертей. Деякі з цих смертей спричинені травмуванням, а не лише захворюваннями. О 2010 році ВОЗ запропонував глобальну стратегію боротьби з алкоголізмом. В рамках політики планується зменшити обсяги споживання алкоголю, захистити молодь від маркетингової пропаганди та покращити доступ до реабілітаційних установ для тих, хто страждає на алкоголізм.

Головні принципи для досягнення мети:

  • Охоплення всього життєвого циклу людини. Профілактика НІЗ та боротьба з ними може здійснюватись на будь-якому етапі життя людини. Але найефективніше, коли це реалізується в ранньому віці. Робота такого плану має розпочинатись з питань материнського здоров’я: медичне та інформаційне обслуговування до зачаття, належний до та після пологовий догляд, належне харчування, пропаганда грудного вигодовування тощо.
  • Розширення прав людей та спільнот. Необхідно заохочувати людей та спільноти брати участь в заходах з профілактики НІЗ та надавати їм належні для цього права. Це охоплює інформаційну роботу, освітню діяльність, моніторинг, аналітику та наукові дослідження.
  • Використання стратегій, що базуються на фактичних даних. Всі практичні дії з профілактики НІЗ мають мати під собою наукове підґрунтя, бути економічно доступними, рентабельними, відповідати встановленим цілям та враховувати культурні особливості певної країни.
  • Забезпечення спільного обсягу медично-санітарного обслуговування. Кожна людина має отримати доступ до наступного комплексу послуг зі зміцнення здоров’я: профілактика, лікування, реабілітація, паліативна допомога, базовий набір ефективних та доступних діагностичних й лікувальних засобів. Доступ до цього не має завдавати пацієнтові фінансових труднощів.
  • Виключення реальних, можливих та потенційних конфліктів інтересів. З одного боку, для ефективної боротьби з НІЗ необхідно залучати широке коло зацікавлених сторін: наукові та громадянські спільноти, представників бізнесу, некомерційні установи, професійні об’єднання тощо. З іншого боку, необхідно виключати будь-які форми невиправданого впливу.
  • Підхід, що базується на дотриманні прав людини. Визнати, що право на здоров’я є одним з основних прав людини, незалежно від раси, статті, віросповідання, соціального походження тощо.
  • Дотримання принципів справедливості. Необхідно визнати, що через соціальні детермінанти тягар НІЗ розподілено нерівномірно, і побороти це можливо лише завдяки активним діям у напрямку цих детермінантів. Тільки так можна створити активне, справедливе та інклюзивне суспільство.
  • Дії національного рівня та міжнародне співробітництво. Визнати головну роль та відповідальність урядів країн в боротьбі з НІЗ, а також, важливу роль міжнародного співробітництва в тому, що стосується підтримки держав-членів.
  • Багатосекторна діяльність. Для ефективної боротьби з НІЗ дуже важлива участь зацікавлених сторін та багатосекторна діяльність. Необхідно брати до уваги всі сфери політики та залучати такі сектори як охорона здоров’я, екологія, промисловість, спорт, продукти харчування, соціальне забезпечення, міське планування, комунікації, сільське господарство тощо.

Джерело:  https://health-platform.org.ua/stati/neinfektsijni-zahvoryuvannya/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь