20 листопада - Всесвітній день дитини

Дата: 20.11.2023 09:05
Кількість переглядів: 94

Фото без опису

Всесвітній день дитини відзначається 20 листопада як день світового взаєморозуміння дітей, день підтримки діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі.

Саме у цей день – 20 листопада 1959 року Генеральна Асамблея прийняла Декларацію прав дитини, а 20 листопада 1989 року – Конвенцію про права дитини. З 1990 року у Всесвітній день дитини відзначається річниця прийняття цих основоположних документів у сфері захисту прав дитини.

Конвенція ООН про права дитини, яка є основним документом, що визначає правові стандарти у сфері захисту прав дитини, була ратифікована Україною ще 27 лютого 1991 року і набула чинності 27 вересня 1991 року.

Як зазначається в документі, кожна дитина має право на освіту, право на здоров’я і належну медичну допомогу, право на ім’я та громадянство. Кожна дитина має право зростати у турботливому родинному середовищі та бути захищеною від жорстокого поводження та насильства.

Метою святкування Всесвітнього дня дитини є привернення уваги широкої громадськості, організацій та урядових установ до питань, спрямованим на практичну реалізацію заходів щодо забезпечення благополуччя дітей в усьому світі. Діти, як найбільш вразлива частина суспільства, гостро переживають наслідки самих серйозних суспільних проблем: криза сім’ї, бідність, соціальні проблеми, недосконалість роботи державних механізмів захисту прав тощо.
Нажаль, у світі абсолютно здоровими народжуються менше третини дітей. Кожна сьома дитина виховується в неповній сім’ї. У соціально несприятливих умовах, не отримуючи необхідного виховання і освіти, проживають 6 млн підлітків.

Сьогодні діти України зустрічають Всесвітній День Дитини під обстрілами ракет, бомб, мін, снарядів російської армії. 

Станом на ранок 20 листопада 2023 року щонайменше 1656 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 510 дітей загинули та 1146 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 492, Харківській — 304, Херсонській — 137, Київській — 129, Запорізькій — 100, Миколаївській — 97, Дніпропетровській — 97, Чернігівській — 72, Луганській — 67.

Ці дані не остаточні. Триває робота з їх встановлення в місцях ведення бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

россійська армія намагається залякати нас, ганебно наносячи ракетні удари по цивільних будинках і закладах освіти, цілеспрямовано знищуючи об’єкти енергетичного забезпечення, залишаючи без тепла і світла лікарні, дитячі садки, школи! 

Але рф ніколи не здолають того патріотизму, який з кожним підступним ударом лише зміцнюється у свідомості українських дітей! 

Якою б не була дитина, вона все ж потребує від нас, дорослих, опіки, уваги, турботи, любові, захисту і постійної підтримки.

   Ми, українці, виборюємо вільне майбутнє - і все заради наших дітей, бо вони - наша надія, наш всесвіт!

У Всесвітній день дитини ми приєднуємося до цієї славної ініціативи і вітаємо всіх наших дітей! Вітаємо всіх, хто своєю працею і своєю наполегливістю зміцнює благополуччя підростаючого покоління, сприяє розвитку здорових стосунків і взаєморозуміння в цьому юному середовищі! Зі святом Вас, і нехай цей день залишить у Вас тільки приємні спогади!

Пам'ятайте: ми поруч, ми з вами! І робитимемо все можливе й неможливе, аби життя ваше було затишним, світлим, радісним у вільній незалежній Україні!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь