9 грудня - міжнародний день боротьби з корупцією.Дев’ять цікавих фактів про боротьбу з корупцією у світі.

Дата: 08.12.2023 21:36
Кількість переглядів: 85

Фото без опису

До Всесвітнього дня боротьби з корупцією  пропонуємо до Вашої уваги рубрику:«Дев’ять цікавих фактів про боротьбу з корупцією у світі».

Цікавий факт №1. Найменш корумповані країни світу: Данія, Фінляндія, Швеція і Нова Зеландія.

Цікавий факт №2. За даними Світового банку кожного року у світі дають хабарів на суму - трильйон доларів США. Для порівняння, бюджет США на 2017 рік – 1,1 трлн доларів США.                                                
                                                      
Цікавий факт №3.  Кожна четверта людина у світі заплатила хабар за останні 12 місяців.

Цікавий факт №4. Досвід боротьби з корупцією у Німеччині та Словаччині свідчить про ефективність залучення громадськості до боротьби з корупцією. Зокрема, відомство кримінальної поліції федеральної землі Нижня Саксонія впровадило прийом анонімних повідомлень від громадян про економічні злочини. 
За чотири місяці до цього спецпідрозділу, який складається з 9 працівників прокуратури та 33 поліцейських, надійшло 184 повідомлення. Карні справи було відкрито у 124 випадках, з яких 30% стосуються справ щодо корупції.

Цікавий факт №5. За даними досліджень, країни з автократичними режимами більшкорумповані, ніж країни розвиненої демократії. 
 
Цікавий факт №6. Дослідження Світового Банку свідчать: боротьба з корупцією збільшує державні доходи в довгостроковій перспективі в чотири рази, а бізнес може розвиватися на три відсотки швидше.
 
Цікавий факт №7. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) вважає, що ліки та фармацевтичні продукти загальною вартістю 12,5 мільярда доларів вкрали або "втратили" через хабарництво, корупцію та шахрайство.
  
Цікавий факт №8. Корупційними діями в освітній галузі в Європі та США вважаються не тільки хабарництво, але й фальсифікація, шахрайство, спотворення інформації, різноманітні порушення професійної етики (у тому числі сексуальні домагання), порушення контрактних умов, невмотивовані витрати, а також непотизм.                               
 
Цікавий факт № 9. Десять засобів для боротьби з корупцією від Світового банку.
 
1. Корупція полягає не лише в хабарництві: люди, особливо бідні, страждають, коли марнуються ресурси. Ось чому так важливо розуміти різні типи корупції для розробки адекватних відповідей.
2. Сила народу: створити шляхи, які дадуть громадянам відповідні інструменти для залучення та участі в урядуванні - визначити пріоритети, проблеми та знайти рішення.
3. Зменшити бюрократизацію процесів: об'єднати офіційні та неформальні процеси, щоб змінити поведінку та стежити за прогресом.
4. Використовувати новітні технології для побудови динамічних і постійних обмінів між ключовими зацікавленими сторонами: урядом, громадянами, бізнесом, групами громадянського суспільства, засобами масової інформації, академічними колами тощо.
5. Постійно удосконалювати систему надання державних послуг, де необхідно поєднувати старі і нові моделі.
6. Підтримувати і координувати антикорупційні заходи з ринковими та соціальними силами. 
7. Санкції мають значення: покарання за корупцію є найважливішою складовою будь-яких ефективних антикорупційних ініціатив.
8. Підтримувати громадян у протидії корупції на місцевому, національному, міжнародному та глобальному рівнях - відповідно до масштабів. 
9. Залучати міжнародну допомогу, визначити шляхи використання міжнародних ресурсів для підтримки антикорупційної боротьби.
10. Втілення будь-якої стратегії повинно постійно контролюватися та оцінюватися, щоб переконатися, що вона відповідає актуальній ситуації.
  
За даними сайту Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК)

@NAZKgov
info@nazk.gov.ua
 http://nazk.gov.ua
 
Міжнародний день боротьби з корупцією відзначається щорічно з ініціативи ООН 9 грудня.
Цього дня в 2003 році в мексиканському місті Меріда на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції, прийнята Генеральною асамблеєю 1 листопада 2003 року.

Документ зобов’язує держави, які підписали його, оголосити карним злочином хабарі, розкрадання бюджетних коштів і відмивання корупційних доходів.
Спеціальний представник генерального секретаря ООН Ханс Кореллі, оголосивши про рішення заснувати Міжнародний день боротьби з корупцією, закликав представників більш ніж 100 країн, які зібралися на конференцію, підписати Конвенцію. Вона має стати важливим інструментом міжнародного права для протидії корупції, «що завдає шкоди розвитку країн і що представляє загрозу демократії і режиму правової держави».
Розв’язання проблеми корупції є одним із пріоритетів для українського суспільства на сьогоднішньому етапі розвитку держави.
     

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь