Як відновити документи про освіту, якщо ви ВПО?

Дата: 02.01.2024 11:26
Кількість переглядів: 622

Фото без опису

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) у разі втрати документів про освіту можуть їх відновити.

Куди треба звертатися для відновлення документів

Треба враховувати певні обставини. Зокрема, де саме навчалася людина, чи перебуває заклад освіти в окупації або ж він працює на підконтрольній українському уряду території. Крім того, на процес отримання дублікату впливає й дата випуску.

ож для відновлення документів можна звертатися до закладу освіти, місцевої влади або Міністерства освіти і науки України.

Чи можна відновити документ про освіту онлайн

Нещодавно ширилися інформація про те, що через "Дію" можна буде відновити втрачені документи про освіту, навіть якщо заклад освіти знаходиться на тимчасово окупованій території. Зазначалося, що можна отримати документи про шкільну, професійно-технічну, вищу освіту та навіть диплом про присвоєння наукового ступеня.

Дійсно, Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка регулює отримання електронного документу про освіту. Та на даний час ані в застосунку "Дія", ані на порталі не пропонується такої послуги.

"З огляду на те, що постанова набула чинності у квітні, а послуга не доступна й досі, рекомендуємо не очікувати її запуску, а відновлювати документи іншими доступними шляхами".

Як відновити документ, якщо освіта отримана на територіях, які наразі є тимчасово окупованими?

Варто зауважити, що йдеться про відновлення документів, які людина отримала в навчальних закладах ще до моменту окупації. Тому отримати дублікат документів можна за умови, що вони були українського зразка, а не видані окупаційною владою.

Документи про шкільну освіту

Порядок виготовлення дублікатів документів про шкільну освіту, здобуту на тимчасово окупованій території, регулюється наказом МОН, виданим ще у 2014 році.

Для відновлення такого документа треба звернутися до будь-якого загальноосвітнього закладу на підконтрольній уряду України території, за місцем знаходження випускника або його законного представника.

"Звертатися необхідно з заявою та документом про результати річного оцінювання навчальних досягнень випускника. Це може бути витяг з особової справи, табель з оцінками, документ про відповідний рівень загальної середньої освіти, у тому числі інших країн".

Якщо людина не має жодного з цих документів, вона все одно має звернутися до будь-якого загальноосвітнього закладу із заявою.

"Заклад протягом трьох робочих днів з дня подачі заяви здійснить оцінювання навчальних досягнень такого випускника".

Якщо людина отримала шкільний атестат у Луганській чи Донецькій області ще до 2000 року, для відновлення документа про освіту треба звертатися не до загальноосвітнього закладу, а до департаменту освіти і науки Луганської чи Донецької обласної військової адміністрації.

Документи про професійно-технічну, фахову передвищу, вищу освіту

Отримання дублікату документів залежить від того, чи наявна інформація в ЄДЕБО (Єдина електронна база з питань освіти). Це можна перевірити самостійно та безкоштовно в реєстрі. Але якщо у вас документ про освіту, виданий до 2000 року, його в ЄДЕБО точно не буде.

Тож якщо в ЄДЕБО наявна інформація, є декілька варіантів дій для відновлення документа:

  • Якщо заклад освіти було переміщено або є його правонаступник, звертаємось до такого закладу.
  • Якщо заклад не переміщено і немає правонаступника, звертаємось до МОН поштою: 01135, м. Київ, пр. Перемоги, 10 або на e-mail ez@mon.gov.ua

В обох випадках треба звертатися із заявою, у якій зазначити:

  • ПІБ, дату народження;
  • серію та номер документа, що посвідчує особу і громадянство;
  • місце проживання, телефон;
  • найменування ЗВО та дату його закінчення;
  • назву документа, дублікат якого замовляється;
  • причину замовлення дубліката;
  • інші відомості, які вважаєте важливими;
  • згоду на обробку персональних даних.

Якщо ж в ЄДЕБО відсутня інформація, є два варіанти дій на вибір:

  • звернутися до суду, де буде встановлено юридичний факт здобуття відповідного ступеня чи рівня;
  • скористатися офіційним листом відповідного компетентного органу, у якому підтверджено факт поставлення "Apostille" МОН України або вчинення консульської легалізації.

"Незалежно від вибору опції, необхідно подавати заяву до МОН. Щоб Міністерство визначило заклад освіти, який видасть дублікат. Не забуваємо до заяви прикласти рішення суду чи офіційний лист щодо підтвердження апостилю чи вчинення консульської легалізації".

Як відновити документ, якщо освіта отримана на території, підконтрольній українському уряду

Процедура регулюється Наказом МОН. Якщо людині треба відновити документ про освіту, звернутися з цим проханням вона може особисто або ж її законний представник.

"Але звертатися треба не до будь-якого освітнього закладу, а конкретно до того, який закінчив випускник. Це також може бути правонаступник закладу".

Якщо треба відновити документ про освіту, який отримано на підконтрольній уряду України території, перед зверненням про його відновлення, треба обов’язково звернутися у друковані ЗМІ за місцем проживання власника документу та розмістити оголошення про його втрату. У такому оголошенні треба вказати назву документу, його номер та дату видачі, на чиє ім’я виданий та яким закладом, й зазначити про визнання документу недійсним.

"І тільки потім із заявою та оголошенням у друкованому ЗМІ про втрату документу можна звертатися до закладу. Додатково також треба буде оплатити послуги з виготовлення дублікату".

Що робити якщо заклад освіти не працює або його не перемістили з тимчасово окупованої території

У такому випадку треба звертатися до МОН. Міністерство має визначити заклад, який видасть дублікат.

Чи можна отримати дублікат, якщо інформація про документ не міститься в ЄДЕБО

Так. У такому випадку інформація буде братися не з ЄДЕБО, а з таких джерел:

  • копії втраченого документа про освіту;
  • архівної довідки про навчання;
  • виписки з журналу видачі документів про освіту;
  • акту знищення первинного документа про освіту.

Для додаткової інформації можна звернутися на гарячу лінію з питань освіти для громадян з ТОТ 0800504425 (з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00) або до безкоштовної юридичної консультації для ВПО за посиланням (https://mon.gov.ua/ua/ministerstvo/gromadskosti/zvernennya-gromadyan/elektronne-zvernennya).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь