Безоплатна психологічна та психіатрична допомога в Програмі медичних гарантій

Дата: 08.01.2024 15:00
Кількість переглядів: 71

Фото без опису

Допомога в сфері психічного здоровʼя є одним із пріоритетів Програми медичних гарантій. Саме тому у Програмі медичних гарантій передбачені окремі пакети для надання психологічної та психіатричної допомоги як в амбулаторних, так і у стаціонарних умовах.

Які пакети Програми медичних гарантій спрямовані на психологічну та психіатричну допомогу? 

- Пакет “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”. Завдяки цьому напряму кожен українець та українка можуть отримати базову психологічну допомогу безоплатно у закладі первинної медичної допомоги. Для цього не обов’язково відразу шукати психіатра або витрачати кошти на приватного психолога. Можна спочатку проконсультуватися з сімейним лікарем.

- Пакет “Психіатрична допомога дорослим та дітям, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами”. Мобільні команди виїжджають до пацієнтів із розладами психіки та поведінки, щоб надати їм необхідну допомогу. Здебільшого такі команди орієнтовані на надання допомоги пацієнтам, яких виписали після стаціонарного лікування. Команди допомагають людям з розладами поведінки й психіки адаптуватися до ритму життя в соціумі й більше не повертатися до стаціонарного лікування.

- Пакет “Психіатрична допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах”. Під час війни кількість пацієнтів із розладами психіки та поведінки збільшується. Не всім може допомогти психологічна допомога чи амбулаторне лікування під наглядом психіатра. Для тих, кому необхідна медична допомога в стаціонарі, передбачено цей пакет.

Щоб звернутися до психіатра амбулаторно, потрібно знайти таку поліклініку чи лікарню, яка має договір із НСЗУ за пакетом “Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах” та психіатра у штаті.

До якого лікаря звертатися зі скаргами на ментальне здоров’я?

Сімейний лікар, з яким укладено декларацію, є найпершим порадником пацієнтів у всіх скаргах на здоров’я. Якщо проблеми зі здоров’ям пацієнта вимагають компетенцій іншого вузькопрофільного фахівця, то сімейний лікар порадить звернутися саме до такого лікаря.

Також ваш сімейний лікар, терапевт чи педіатр має провести скринінг на наявність розладів психіки та поведінки у пацієнта, а за необхідності та згоди пацієнта скерує до психіатра.

Спочатку сімейний лікар має отримати згоду пацієнта чи пацієнтки на скринінг на психічні розлади. І лише при позитивному результаті проведе клінічну оцінку фізичного стану здоров’я та психічного статусу. За результатами скринінгу сімейний лікар може запропонувати:

направлення на лабораторні та інструментальні дослідження, щоб діагностувати або виключити ПНР, пов’язані з фізичним здоров’ям;

направлення пацієнта до психіатра для діагностики, встановлення діагнозу та для надання рекомендацій з лікування (за згодою пацієнта);

першу психологічну допомогу. І не тільки пацієнтові! А й членам родини, які доглядають за пацієнтом чи пацієнткою;

психосоціальні, а також фармакологічні та поведінкові втручання, а за відсутності позитивної динаміки після цього - направлення до лікаря-спеціаліста.

Знайти лікарню чи лікаря для отримання безоплатної психологічної або психіатричної допомоги можна на сайті НСЗУ в розділі “Е-дані” / “Аналітичні панелі (дашборди)” / "Надавачі медичної допомоги за напрямом: Психологічна та психіатрична допомога". Оберіть область, громаду або населений пункт, а також вид допомоги.

Якщо цікавить саме наявність у закладі лікаря, то в полі "Посада лікаря" обрати необхідний пункт: лікар загальної практики – сімейний лікар, лікар-психіатр, лікар-психолог тощо. На мапі з’являться медзаклади, які відповідають застосованим фільтрам. А також їх адреси та телефони, за якими можна звернутися або записатися на прийом.

Також користуйтеся корисними ресурсами Всеукраїнської програми ментального здоров'я “Ти як?”. В “Аптечці швидкої психологічної допомоги” зібрано інформацію, як навчитися піклуватися про себе та своїх рідних:

як допомогти дитині https://www.howareu.com/#section-help-child-text

як допомогти собі https://www.howareu.com/#section-first-aid-kit

техніки самодопомоги https://www.howareu.com/#techniques

https://www.kmu.gov.ua/news/bezoplatna-psykholohichna-ta-psykhiatrychna-dopomoha-v-prohrami-medychnykh-harantii


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь