16 січня річниця визволення Міловської громади від нацистських окупантів.

Дата: 16.01.2024 09:00
Кількість переглядів: 129

Фото без описуФото без опису

У люті січневі морози 43-го року, на Міловській землі, кожна п’ядь якої полита кров’ю наших співвітчизників ,починалося звільнення України. За час окупації гітлерівці перетворили Мілове на великий укріплений район. У селищі був розташований гарнізон, що налічував до семи тисяч солдатів та офіцерів. Майже всі кам’яні будинки були обладнані під вогневі точки. На перехрестях вулиць вони встановили кулемети, у дворах стояли замасковані танки і самохідні гармати.

На початку липня 1942 року лінія оборони наблизилася до Мілового, і вже 10 липня фашисти прорвали фронт, а наступного дня захопили Мілове. За час окупації гітлерівці перетворили Мілове на великий укріплений район. У селищі був розташований гарнізон, що налічував до 7 тисяч солдатів та офіцерів. Майже всі кам’яні будинки були обладнані під вогневі точки. На перехрестях вулиць були встановлені кулемети, у дворах стояли замасковані танки і самохідні гармати.

2 січня 1943 року частини 57-ої гвардійської стрілецької дивізії вийшли на рубіж за 12 км від Мілового. Так почалося визволення української землі.

7 січня почався штурм селища. Надвечір 9 січня частинам 57-ї гвардійської стрілецької дивізії вдалося вийти на окраїну Мілового. Бойові дії не припинялися ні вдень, ні вночі. Бійці та командири виявляли масовий героїзм. З в’язкою гранат кинувся під ворожий танк капітан Феодосій Чечерєв, геройською смертю загинув капітан В.С.Федотов.

16 січня Мілове було повністю визволене від ворога. Ворог поніс великі втрати. Лише 57-ю гвардійською стрілецькою дивізією було знищено близько 1500 солдат та офіцерів, захоплено у полон – 1750, спалено 28 танків, 500 автомашин. 

У боях за селище Мілове, які тривали близько місяця, загинуло близько 6 000 радянських воїнів.

 

У пам’ять про подвиг солдат у боях за визволення першої п’яді української землі 7 травня 1972 р. відкрито меморіальний комплекс «Україна – визволителям». У братський могилі поховані 1069 загиблих солдат та офіцерів.

До початку повномасштабного вторгнення січневими днями Міловська громада відзначала звільнення в роки Другої світової війни.

Зараз її вірні сини та доньки знов, не шкодуючи ні сил, ні життя, боряться за свободу, незалежність, за мир і повернення місцевим жителям законного статусу вільних громадян.

Допоки наші Захисники та Захисниці у боях нищать ворога, ми готуємось до відновлення мирного життя у кожному селі .

Мілове – це Україна!

Віримо у ЗСУ!

Слава Україні! Героям слава!

 

З повагою
Ірина Болткова,
начальник Міловської селищної військової адміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь