16 січня річниця визволення Міловської громади від нацистських окупантів.

Дата: 16.01.2024 09:00
Кількість переглядів: 119

Фото без описуФото без опису

У люті січневі морози 43-го року, на Міловській землі, кожна п’ядь якої полита кров’ю наших співвітчизників ,починалося звільнення України. За час окупації гітлерівці перетворили Мілове на великий укріплений район. У селищі був розташований гарнізон, що налічував до семи тисяч солдатів та офіцерів. Майже всі кам’яні будинки були обладнані під вогневі точки. На перехрестях вулиць вони встановили кулемети, у дворах стояли замасковані танки і самохідні гармати.

На початку липня 1942 року лінія оборони наблизилася до Мілового, і вже 10 липня фашисти прорвали фронт, а наступного дня захопили Мілове. За час окупації гітлерівці перетворили Мілове на великий укріплений район. У селищі був розташований гарнізон, що налічував до 7 тисяч солдатів та офіцерів. Майже всі кам’яні будинки були обладнані під вогневі точки. На перехрестях вулиць були встановлені кулемети, у дворах стояли замасковані танки і самохідні гармати.

2 січня 1943 року частини 57-ої гвардійської стрілецької дивізії вийшли на рубіж за 12 км від Мілового. Так почалося визволення української землі.

7 січня почався штурм селища. Надвечір 9 січня частинам 57-ї гвардійської стрілецької дивізії вдалося вийти на окраїну Мілового. Бойові дії не припинялися ні вдень, ні вночі. Бійці та командири виявляли масовий героїзм. З в’язкою гранат кинувся під ворожий танк капітан Феодосій Чечерєв, геройською смертю загинув капітан В.С.Федотов.

16 січня Мілове було повністю визволене від ворога. Ворог поніс великі втрати. Лише 57-ю гвардійською стрілецькою дивізією було знищено близько 1500 солдат та офіцерів, захоплено у полон – 1750, спалено 28 танків, 500 автомашин. 

У боях за селище Мілове, які тривали близько місяця, загинуло близько 6 000 радянських воїнів.

 

У пам’ять про подвиг солдат у боях за визволення першої п’яді української землі 7 травня 1972 р. відкрито меморіальний комплекс «Україна – визволителям». У братський могилі поховані 1069 загиблих солдат та офіцерів.

До початку повномасштабного вторгнення січневими днями Міловська громада відзначала звільнення в роки Другої світової війни.

Зараз її вірні сини та доньки знов, не шкодуючи ні сил, ні життя, боряться за свободу, незалежність, за мир і повернення місцевим жителям законного статусу вільних громадян.

Допоки наші Захисники та Захисниці у боях нищать ворога, ми готуємось до відновлення мирного життя у кожному селі .

Мілове – це Україна!

Віримо у ЗСУ!

Слава Україні! Героям слава!

 

З повагою
Ірина Болткова,
начальник Міловської селищної військової адміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь