28 січня - День затвердження Державного Прапора України

Дата: 28.01.2024 11:02
Кількість переглядів: 110

Фото без опису

28 січня 1992 року Верховна Рада України офіційно затвердила синьо-жовтий стяг як Державний Прапор України.

Саме цього дня 1992 року Верховна Рада України офіційно затвердила синьо-жовтий стяг як Державний Прапор України.

У постанові зазначається: «Державний прапор України являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3».

Це рішення ознаменувало важливий момент для країни, яка довгий час боролася за свою незалежність.

Цікаві факти про прапор України

1. Український прапор змінив кілька кольорів, перш ніж прийти до звичного синьо-жовтого забарвлення: він був і червоним, і малиновим, і навіть червоно-синім. У 1918 році Центральна Рада на чолі з Михайлом Грушевським ухвалила Закон про державний прапор Української Народної Республіки, який був жовто-синім (жовтий - зверху, синій - знизу). Його значення було таким:

  • жовтий, золотий - символізував Творця, Бога-Отця, Вищу Духовність;
  • синій - це все земне, а також свобода вибору, якою Творець наділив свої творіння в надії, що вони не зловживатимуть нею.

Але у такому вигляді прапор проіснував недовго і в період правління Гетьманату Павла Скоропадського його знову змінили на синьо-жовтий.

2. 1992 році китайська художниця Мао Мао нібито просила першого президента України Леоніда Кравчука поміняти розташування кольорів на прапорі. Мотивувала вона своє прохання тим, що начебто синя й жовта смуги на прапорі України утворюють, згідно з "Книгою змін", гексаграму "Пі"  ("небо над землею"), що віщує лихо й занепад молодій державі, а гексаграма "Тай" ("земля над небом") уособлює розквіт.

3. 19 листопада 1997 року синьо-жовтий стяг вперше було розгорнуто на орбіті Землі українським космонавтом Леонідом Каденюком на борту шатла "Колумбія" під час експедиції STS-87 на висоті 279 км над Землею. Вдруге український прапор на навколоземній орбіті (висота над Землею 408 км) розгорнув американський астронавт Рендольф Брезнік.

4. 23 серпня 2004 року тодішній президент України Леонід Кучма підписав Указ № 987/2004 "Про День Державного Прапора України". Цим Указом "на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України" встановлено в Україні свято - День Державного Прапора України. Свято щорічно відзначається 23 серпня.

5. У 2016 році українські альпіністи встановили наш прапор на вершині найвищого вулкана - Охос-дель-Саладо в Андах. Його висота - 6 891 метр.

6. Україна одна з двох слов'янських країн, що не мають червоного кольору на своїх прапорах.

Державний Прапор як символ нашої країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь