Навʼязливі думки про щось погане чи обтяжливі спогади — найчастіше з такими скаргами щодо ментального здоров'я звертаються пацієнти до лікарів первинної медичної допомоги

Дата: 20.03.2024 11:21
Кількість переглядів: 59

Фото без опису

За даними ЕСОЗ, у 2023 році до сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів пацієнти найбільше зверталися з наступних причин:

відчуття тривоги/нервування/напруженості — 47 555 пацієнтів;

порушення сну — 32 289 пацієнтів;

психологічні симптоми/інші скарги — 18 943 пацієнти;

пригнічений настрій — 7 855 пацієнтів;

дитяча поведінка — симптоми/скарги — 5 146 пацієнтів.

Загалом, протягом 2023 року понад 114 тисяч пацієнтів отримали допомогу за пакетом "Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги". Найбільше на порушення ментального здоров’я скаржилися жінки - понад 72 тисячі. Також за допомогою звернулися майже 42 тисячі чоловіків та більше 18 тисяч дітей.

Допомогу в сфері ментального здоровʼя українці та українки можуть отримати у сімейного лікаря, терапевта та педіатра, які працюють у закладах із договором НСЗУ на пакет "Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги". Ці фахівці пройшли спеціальне навчання BOO3 mhGAP і можуть надавати першу психологічну допомогу та в разі потреби — скерувати до спеціаліста.

Послуга є абсолютно безоплатною, адже надається у межах Програми медичних гарантій.

Знайти контакти закладів первинної медичної допомоги, які мають відповідний контракт із НСЗУ можна на інтерактивній мапі на сайті НСЗУ в розділі “Е-дані” / “Аналітичні панелі (дашборди)” / Надавачі медичної допомоги за напрямом “Психологічна та психіатрична допомога” https://cutt.ly/Qw1vxES8. Або ці дані допоможуть знайти оператори контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Інтеграція послуги з ментального здоров’я в систему первинної медичної допомоги є компонентом пріоритетного проєкту Міністерство охорони здоров'я України у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? — ініціативи першої леді Олена Зеленська. Комунікаційний супровід реалізується за підтримки World Health Organization Ukraine, Уряду Канади, Міжнародного Медичного Корпусу.   Координаційний центр КМУ / Mental Health UA


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь