«Етніка: українські народні художні промисли»

Дата: 04.05.2024 12:02
Кількість переглядів: 40

Фото без опису

Підвищення обізнаності про українські традиції та вагому культурну спадщину є важливим інструментом у протидії дезінформації росії, яка століттями приписує собі наші надбання та історію, заперечуючи існування України як окремої держави, а українців – як нації. Сьогодні як ніколи важливо, щоб світ сприймав Україну не лише крізь призму запеклої боротьби за свою свободу та незалежність, а й крізь призму багатої автентичної культурної спадщини.

Саме тому Міністерство культури та інформаційної політики України за підтримки проєкту “Супровід урядових реформ в Україні” (SURGe), який фінансується Урядом Канади, розробило серію інформаційних продуктів у рамках інформаційної кампанії «Етніка: українські народні художні промисли».

Фільм створено у 2023 році в межах інформаційно-просвітницької кампанії «Етніка: українські народні художні промисли» Міністерством культури та інформаційної політики України у партнерстві з проєктом «Супровід урядових реформ в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується компанією ‘Alinea International.’

Мета кампанії — посилити позитивний імідж України як незалежної держави зі стародавньою та автентичною культурою за кордоном і згуртувати громадян навколо збереження та відновлення спільної культурної спадщини всередині країни.

“Було, є і буде” — саме ці слова якнайкраще підкреслюють глибину унікальної української культури, частиною якої є такі народні художні промисли як Косівська мальована кераміка, Гутництво, Решетилівська вишивка “білим по білому” та Писанкарство. У 2019 році Косівська мальована кераміка була внесена до Репрезентативного списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства, а інші промисли (а саме, Решетилівська вишивка “білим по білому” та Писанкарство) подані на розгляд для внесення до цього списку.

Решетилівська вишивка “білим по білому” (Полтавська область, Україна) має яскравий впізнаваний стиль — вишиття та змережування білими нитками білого полотна. Найбільш поширені вироби — рушники та вишиті сорочки, на яких вишивальниці використовують до 10 різних технік вишивки.

Писанкарство — один із найдавніших та найпоширеніших видів народного декоративно-прикладного мистецтва. Традиції писанкарства в різних регіонах різняться за орнаментикою та кольористикою. Писанковий розпис супроводжують додаткові приготування й звичаї, а візерунки мають глибокий символізм, що відображає світоустрій українців.

Традиція косівської мальованої кераміки (Івано-Франківська область, Україна) — гуцульський промисел, внесений у 2019 році до Репрезентативного списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства. Історія косівської мальованої кераміки сягає понад трьох століть. Нині в цій традиції працюють близько 100 майстрів і майстринь.

Гутництво — один із найдавніших народних художніх промислів із незмінною технологією виробництва близько 1000 років. Гутне скло — побутовий та святковий посуд, виготовлений біля скловарної печі майстром вручну способом вільного видування.

Повне відео "Етніка: українські народні художні промисли"

https://www.youtube.com/watch?v=ZLiAQ2XnC5U


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь