Олена Зеленська: Реформа шкільного харчування – це інвестиція у здорове покоління, міцні громади, економіку та відновлення країни
Перша леді України Олена Зеленська підсумувала річні результати реформи шкільного харчування, яку вона ініціювала. Відбулася фінальна зустріч за участю всіх профільних міністерств.
«Ми почули багато щирого захоплення перебігом реформи від міжнародних гостей з усього світу, коли презентували її на Європейському регіональному саміті в межах міжнародної Коаліції шкільного харчування, який Україна вперше приймала в листопаді. Подібних реформ під час війни наші гості – понад 500 європейських посадовців та експертів – досі не бачили», – зазначила дружина Президента.
На зустрічі обговорили результати в досягненні кожної з чотирьох стратегічних цілей реформи:
1.
Фінансова та інституційна спроможність громад
Одне з ключових завдань – забезпечення безкоштовним харчуванням учнів початкових класів.
За перші шість місяців цього року Всесвітня продовольча програма ООН надала підтримку школам у 13 областях України, профінансувавши 30 % вартості щоденних гарячих обідів для 90 тис. учнів початкових класів. З нового навчального року програму розширили, і завдяки цьому вдалося компенсувати вартість обідів уже для 160 тис. дітей у 16 регіонах.
У жовтні уряд запровадив безкоштовне одноразове харчування для учнів 1–4-х класів. Для цього за ініціативою Президента Володимира Зеленського з бюджету виділили 2 млрд грн.
2.
Модернізація інфраструктури шкільних кухонь та їдалень
Відремонтовано близько 20 % харчоблоків у закладах освіти. Цьогоріч на оновлення харчоблоків було виділено 1,5 млрд грн з державного бюджету.
Інноваційне рішення для оптимізації організації харчування – перша в Україні фабрика-кухня, яка запрацювала в Бучі на Київщині. Щодня там готують 7,5 тис. порцій для 16 закладів освіти. Будівництво другої фабрики-кухні триває в Лозовій на Харківщині.
3.
Розвиток кадрового потенціалу
Цьогоріч понад 4200 кухарів шкільних їдалень пройшли спеціальне навчання. Для ефективної підготовки фахівців у 15 областях створили 21 кулінарний хаб. Це навчальні центри, де поєднують теоретичні знання з практичними навичками.
4.
Комунікація щодо здорового харчування
Завдяки підтримці ЮНІСЕФ в Україні вдалося втілити комунікаційну кампанію, що спрямована на формування культури здорового харчування серед дітей та їхніх батьків / опікунів.
У серпні стартувала друга хвиля всеукраїнської комунікаційної кампанії «Головне – що всередині», яка допомагає підліткам навчитися вибирати корисні та якісні продукти замість їхніх менш здорових альтернатив. За період другої хвилі кампанії вдалося охопити майже 7 млн осіб.
«Наша четверта мета – глобальна. Ми хочемо, щоб українці усвідомлено обирали здорове харчування. Щоб здорові звички формувалися в дитинстві. Проте, звісно, ще дуже багато кампаній і просвітництва знадобиться, щоб харчові звички цілої країни змінилися», – зазначила дружина Президента.
Олена Зеленська подякувала міжнародним партнерам реформи. Серед них – ЮНІСЕФ, Бюро ВООЗ в Україні, Всесвітня продовольча програма ООН, Фонд Говарда Баффета, швейцарсько-український проєкт DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», українсько-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я», Європейський інвестиційний банк, Антикорупційна ініціатива ЄС EUACI.
Окремо перша леді закликала учасників зустрічі активно діяти наступного року. Пріоритетні завдання реформи на 2025-й – масштабування на всі громади країни та поступове розширення програми безоплатного харчування для школярів.
«Цього року я бачила дуже гарні приклади роботи громад, коли вони діють проактивно – залучають місцевих фермерів, бізнес, враховують регіональні особливості. А найголовніше – коли підходять не формально, а людяно», – підсумувала вона.
Реформа шкільного харчування в Україні розпочалася 2020 року з ініціативи першої леді Олени Зеленської. Її основна мета – забезпечити учнів закладів освіти збалансованим і корисним харчуванням, а також популяризувати культуру здорового харчування серед дітей та їхніх родин.
https://www.president.gov.ua/news/olena-zelenska-reforma-shkilnogo-harchuvannya-ce-investiciya-95097 |